Премиерът на Словения Миро Церар, един от малкото либерални лидери

...
Премиерът на Словения Миро Церар, един от малкото либерални лидери
Коментари Харесай

Премиерът на Словения изправен пред импийчмънт заради бежанец

Премиерът на Словения Миро Церар, един от дребното демократични водачи в Централна и Източна Европа, е застрашен от импийчмънт поради поддръжката си за сирийски емигрант , който е изправен пред депортация, написа " Гардиън ".

Ако дясната опозиционна партия в страната успее да прокара настояването си, Церар, водачът на центристка умерена партия, може да бъде свален от поста от словенските депутати , въпреки че държавни източници настояват, че министър председателят има задоволително поддръжка в Народното събрание.

Бъдещето на Ахмад Шамиех, 60-годишен емигрант, който дойде в Словения през 2015 година, където той научи езика и е образец за сполучлива интеграция, се трансформира в основна разграничителна линия в политиката на страната, отбелязва изданието.

Правителствени източници оповестяват, че опозицията против поддръжката на Церар за Шамиех е " театрален случай ", който има за цел да дестабилизира държавното управление преди националните избори през 2018 година

През лятото словенски съд разпореди депортацията на сириеца , с цел да може да подаде документи за леговище в Хърватия, първата страна от Европейски Съюз, в която е дошъл.

Двама авторитетни депутати от ръководещата коалиция заведоха сириеца в постройката на Народното събрание на Словения , с цел да попречат на полицията да го води.

На конференция през предходната седмица Церар, който е министър председател на страната от 2014 година, разкри, че желае да откри метод да подсигурява леговище на сириеца в Словения въз основата, че към този момент се е интегрирал в обществото.

Коментарът му провокира бурна реакция от десните в словенския парламент. Те упрекнаха Церар, юрист в региона на конституционното право, че се пробва да се намеси в независимостта на правосъдната власт.

На 15 ноември опозицията разгласи, че ще се опитат да отстранят Церар.

Премиерът има 30 дни да отговори на обвиняванията п реди вота в Народното събрание, където опозицията ще се нуждае от 2/3 болшинство, с цел да задейства процедурата по импийчмънт и да придвижи проблема до Конституционния съд.

Само три оферти за импийчмънт са импортирани в Народното събрание на страната от 1991 година, само че нито веднъж не стигат до Конституционния съд.

В същото време бежанецът е изпаднал в нервна рецесия и сега е в психиатрия.

Докато други страни членки от Централна Европа бойкотират схемата на Европейски Съюз за разселване на бежанци, Словения е приела 355 души от Гърция и Италия . Според квотата на Европейски Съюз общо 567 бежанци са планувани за Словения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР