Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решението да

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решението да
Коментари Харесай

Решението на ЕС излага на риск въпроса за името на Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предизвести, че решението да не стартират договаряния за присъединение към Европейския съюз с балканската нация може да изложат на риск осъществяването на Преспанския контракт. Това оповестява изданието Euronews, представено от БГНЕС.
Някои от главните точки в подписаното през 2018 година съглашение с Гърция са свързани с напредъка на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз.
Според Заев някои от тях ще бъдат замразени заради невъзможността от тяхното използване. „ Ще се опитаме да ги използван, само че те са свързани между тях ”, акцентира министър председателят. Спорните глави от контракта са свързани главно с вътрешната приложимост на новото име на страната.
Изданието напомня, че след блокирането на договарянията за участие в Европейски Съюз, Северна Македония разгласи провеждането на предварителни избори през април. Според министър-председателя приемането в Евросъюза е единствения път за страната и останалите страни от Западните Балкани.
„ Няма опция. Няма други предложения, които биха могли да послужат като опция. Ако угаснат звездите на знамето на Европейския съюз, тук ще настане мрак, в който може да се изгубим ”, отбелязва още Заев.
Според него радикализацията и възраждането на национализма ще нанесат доста щета на Балканите, в случай че им се даде опция за развиване. А когато Балканите имат проблем, проблем има и Европа, съобщи в умозаключение министър председателят.
Междувременно представителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич означи, че Скопие и Атина ще продължат да съблюдават постигнатото през лятото на 2018 година Преспанско съглашение, което поставя завършек на десетилетния спор за името.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР