Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази задоволство, че днес

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази задоволство, че днес
Коментари Харесай

Заев: ЕС призна усилията ни, очакваме решение за преговорите до октомври

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази удовлетворение, че през днешния ден Европейският съвет дефинира времева рамка за решението по започване на договаряния за участие на страната в Европейски Съюз.

В обява във Facebook той отбелязва, че заключенията на Европейския съвет отдават недвусмислено самопризнание за достиженията на Скопие през миналата година.

Заев разяснява, че това решение ще бъде взето не по-късно от октомври и че за Северна Македония е от основно значение това да стане до края на годината.

" Получаваме ясно удостоверение за промените, които организирахме, и за резултатите във вътрешен проект, само че и похвали за договорите с Гърция и България. Това е доста значимо за нас и за жителите, то демонстрира, че взаимните ни старания не са били напразни. " - написа Зоран Заев.

Той добавя, че страната продължава с напъните и промените.

" Нашият резултат е резистентен и непрекъснат. Продължаваме интензивната подготовка за официално започване на договарянията до края на тази година. Доволни сме от днешното умозаключение, само че то ще значи цялостен триумф през октомври, когато ще се увенчае с решение за започване на договаряния и за практическото им започване до края на годината. " - заключава министър председателят на Северна Македония.

Припомняме, че основаната на база контракта ни с Македония Комисия за решаването на въпросите за общата история с Македония изпадна в колапс и на процедура спря да работа, откакто българската страна отхвърли да одобри предлагането за взаимно честване на празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври - когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. За това пръв заяви вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, а по-късно бе доказано и от външния министър Екатерина Захариева, която съобщи, че България няма да прави компромис с историята и истината. " От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината ", сподели тя и дефинира действието на Георги Димитров като едно от най-големите изменничества.

Пред външния министър на Македония Димитър Петков тя също съобщи, че страната ни ще се застъпи за истината и в случай че не се стигне до консенсус, София може да се отдръпна от работата на смесената комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР