Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски сравни начина, по който

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски сравни начина, по който
Коментари Харесай

Ковачевски сравни говоренето на България за Северна Македония с това на Русия за Украйна

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски съпостави метода, по който България приказва за Северна Македония, с този, по който Русия приказва за Украйна. Това се случи по време на среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Думите на Ковачевски идват след изявление на вицепрезидента на България Илияна Йотова на същата среща по-рано в сряда. Тя приказва за “системно потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония ”.

В сряда Ковачевски дефинира като “напълно неоснователни ” обвиняванията, изказани от Йотова по-рано същия ден. По думите му, представени от Българска телеграфна агенция, те “идват от страна, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на индивида и стандартите на Съвета на Европа в региона на правата на индивида ”.

“Северна Македония е интернационално приета като функционално съвременно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички отчети удостоверяват това ”, сподели Ковачевски в изказване, излъчено онлайн в интернет страницата на държавното управление на Република Северна Македония.

Според македонския министър председател е неприемливо да се злоупотребява с сходни обвинявания за политически цели.

По-рано на същата среща вицепрезидентът Илияна Йотова осъди съществуването на “черни описи на българи ”, които да не се позволяват на територията на Северна Македония.

За съществуването на такива Иван Кондов на 10 май. Повод за изявлението му беше прекъсването на петима българи на границата със Северна Македония и отводът на македонските управляващи да ги позволен в страната. Сред тях беше и евродепутатът от.

“Това е груба провокация към общите европейски полезности и към всичко, което построява нашата общественост – единение, взаимност, взаимно почитание. Най-опасната наклонност е необятно публикуваният език на омразата към прилежаща страна, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз “, сподели по този мотив Йотова в Рейкявик.

В четвъртък депутати от ГЕРБ и Има Такъв Народ осъдиха в Народното събрание изказването на Ковачевски. Според Георг Георгиев от ГЕРБ отношението на Скопие е “не единствено цинично, само че бих го нарекъл и безочливо ”. Павела Митева от Има Такъв Народ дефинира случая като “дипломатически скандал ” и сподели, че “многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до реализиране на мечтаните резултати ”.

След отхвърли на граничните управляващи в Северна Македония да позволен български жители, външното министерство в. Това направи и Европейската комисия.

Македонското външно министерство изясни недопускането на петимата български жители с това, че в групата, която е желала да влезе, е имало хора, за които управляващите в Северна Македония знаят, че съставляват риск за публичното успокоение и сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР