Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига в понеделник в

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига в понеделник в
Коментари Харесай

Македонският премиер пристига в България, иска промени в историческата комисия 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски идва в понеделник в България. 

Официална гала по посрещането на министър-председателя на Димитър Ковачевски ще се състои в понеделник на 24 януари на площад „ Св. Александър Невски “. 

Двамата министър председатели ще положат венци пред Паметника на Незнайния боец.

Съвместното съвещание на държавните управления на Република България и Република Северна Македония ще се организира във вторник на 25 януари, в резиденция „ Бояна “. То има за цел да възстановява връзките сред двете страни.

Двете държавни управления ще образуват още четири работни групи – стопанска система, търговия и иновации; инфраструктура, превоз и свързаност; европейско съдействие – зелен преход и цифрова промяна и господство на закона; просвета, просвета и обучение и юноша. Двете страни към този момент дефинираха отраслови вицепремиери и министри за техни съпредседатели.

Ще продължи да работи и взаимна историческа комисия, която от месеци боксува на едно място. Малко преди визитата на Кирил Петков в Скопие пък македонският му сътрудник съобщи, че ще желаят промени в историческата комисия. 

В деня на идването на македонската делегация в София външният министър на Северна Македония Буяр Османи съобщи, че динамичността на историческата комисия е правопропорционална на политическата динамичност.

“В момента, когато климатът се утежни, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец “, разяснява Османи пред bTV.

“Ние до момента сменихме двама представители в комисията. България няма смяна в състава, може би би трябвало да се възползва от нашия опит, само че не предпоставям такава стъпка. Само разтварям тази тематика, защото и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна “, уточни той.

Османи разяснява, че “в връзките сред две страни се чакат резултати и от двете страни “.

“Аз имам една теза, че нашите връзки не може да основават единствено на политическото доверие и политически контракт. Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава “, уточни той.

Миналата седмица, когато Петков беше в Скопие, България и Северна Македония демонстрираха стопляне на връзките. 

Визитата тогава бе във връзка 30-годишнината от признаването на самостоятелната македонска страна от България. И двете страни направиха жестове, с които демонстрираха, че са подготвени да сменят тона.

След срещата сред македонския министър председател Димитър Ковачевски и българския министър-председател Кирил Петков, извършена на четири очи, стана ясно, че самолетната линия София-Скопие ще бъде действителност – до 30 дни ще има точните специфики, а до 60 дни и ще бъде работеща.

Според Петков тогава дружно с македонския си сътрудник са имали доста добър и другарски диалог.

BG VOICE ще излъчва двудневното посещаване на делегацията от Северна Македония в България.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР