Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви днес, че в

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви днес, че в
Коментари Харесай

Ковачевски подава оставка на 25 януари заради съставянето на техническо правителство

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски разгласи през днешния ден, че в четвъртък, 25 януари, в 10 ч. сутринта ще подаде оставка, с цел да се сформира техническото държавно управление за подготовката и провеждането на изборите през април и май, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" В четвъртък ще подам оставката си. Това ще значи, че цялото държавно управление ще подаде оставка ", сподели Ковачевски пред кореспонденти на срещата " Годината на европейските благоприятни условия ", проведена от държавното управление.

Той разгласи, че в неделя, 28 януари, ще бъде определено техническо държавно управление, в което би трябвало да има министри и от ВМРО-ДПМНЕ. Ковачевски прикани партията на Християн Мицкоски да гласоподава за избора на техническо държавно управление, " с което ще бъдат осъществени демократичните избори ".

„ До неделя всеки има време да намерения и да гласоподава за техническото държавно управление. Не може човек да се държи като 13-годишно дете и да споделя: „ Ще предлагам министри, само че няма да гласоподавам “. Всички би трябвало да са съществени, на никое място по света няма да намерите образец да оферирате министри и да молите различен да гласоподава за тях “, акцентира Димитър Ковачевски.

Според Споразумението от Пържино министър председателят подава оставка 100 дни преди парламентарните избори за сформиране на техническо държавно управление, в което най-голямата опозиционна партия има двама министри – на вътрешните работи и на труда и обществената политика и заместник-министри на финансите, осведомителното общество и администрацията и за селското стопанство.

Двете най-големи партии от държавната коалиция - Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - се съгласиха ръководителят на Народното събрание Талат Джафери от ДСИ да бъде завещан от депутата от СДСМ Йован Митрески. Джафери ще бъде първият македонски министър председател от албански етнически генезис в историята.

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, дружно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори ще се организира в сряда, 24 април. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР