Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно
Коментари Харесай

Ковачевски: Да отбележим достойно годишнината на Гоце Делчев, без провокации срещу България

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски прикани за почтено отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и още веднъж съобщи, че „ Министерство на вътрешните работи и държавното управление ще създадат това допустимо ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Искам да се обърна към всички тези патриотични сдружения и други, които желаят да употребяват това събитие за провокации, както през миналия интервал имаше провокации от обособени лица и групи, единствено за осуетяване на връзките и атмосферата в страната и връзките със прилежащите страни, да се въздържат и да не употребяват сходни събития, с цел да основават странични резултати в нашето общество. Голямото болшинство от нашите жители желаят почтено и спокойно празнуване на рождения ден на Гоце Делчев и Министерство на вътрешните работи не би трябвало и няма да разреши обособени лица и сходни групи да попречат на това ”, сподели Ковачевски.

Той още веднъж уточни, че в сходство със заключенията на Съвета по сигурността към президента Стево Пендаровски и в сходство с решенията на държавното управление, Министерство на вътрешните работи е отговорно за обезпечаването на спокойно и почтено отбелязване на годишнината от рождението Гоце Делчев и всички законови процедури, ще бъдат осъществени, с цел да могат тези, които ще поднесат цветя „ посредством своите регистрирани делегации ”, да го създадат по най-достойния метод.

По-рано през днешния ден за умерено отбелязване на 4 февруари приканиха и министрите на външните и вътрешните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и Оливар Спасовски, а от синдиката на полицейските чиновници в страната приканиха сътрудниците си да извършват „ поредно своята работа и работни задания в сходство със законовите разпореждания на Република Северна Македония, да не уронват положителното име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на деятели на политически партии и други групи ”.

В последните дни апел за стража на гроба на Гоце Делчев насочиха от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, а изданието " Плюс инфо " разгласява фотоси на разлепени листовки с текст " Властта съобщи Делчев, народът не го дава ", от Съюза на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ през днешния ден опънаха 20 метров транспарант с надпис " Гоце е Македония " на Студентския дом " Гоце Делчев " в Скопие.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като събитие с висок риск за сигурността на съвещание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изказване след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски сподели, че няма да бъдат позволени произшествия по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, с цел да почетат Гоце Делчев, „ да не вземат участие в правонарушения или провокации ”.

От началото на седмицата към църквата " Св. Спас " в Скопие има засилено полицейско наличие, а от 18.00 ч. през вчерашния ден са затворени улиците в близост.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР