Премиерът на Обединеното кралствоБорис Джонсън обяви оставката си като лидер

...
Премиерът на Обединеното кралствоБорис Джонсън обяви оставката си като лидер
Коментари Харесай

Борис Джонсън подава оставка

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън разгласи оставката си като водач на Консервативната партия след вълна от държавни оставки, заяви CNN, представени от Дарик.

„ Ясно е, че волята на парламентарната Консервативна партия би трябвало да има нов водач на тази партия и затова нов министър-председател “, сподели той. „ Съгласих се със сър Греъм Брейди, ръководителя на нашите депутати от задната пейка, че процесът на избор на нов водач би трябвало да стартира в този момент и графикът ще бъде разгласен идната седмица.

Днес назначих кабинет , който да служи, както ще направя, до момента в който не бъде определен нов водач “, съобщи Джонсън.

„ Така че желая да кажа на милионите хора, които гласоподаваха за нас през 2019 година, доста от тях гласоподаваха за консерваторите за първи път. Благодаря ви за този необикновен мандат. Най-голямото консервативно болшинство от 1987 година насам “, добави той.

Снощи Джонсън сподели, че има намерение „ да остане и да се бие “. Но лавината от оставки на министри в държавното управление продължи до четвъртък , като писмо след писмо подлагаха на критика скандалния водач и умоляваха Джонсън да се отдръпна. Напускането на Джонсън бележи удивително проваляне за министър-председател, който в миналото се смяташе за притежаващ политически суперсили, с прелест, която надхвърляше обичайните партийни линии.

Той завоюва безапелационна победа през декември 2019 година с обещанието да реализира договорка за Брекзит и да изведе Обединеното кралство към ярко бъдеще отвън Европейския съюз. Но премиерството му се провали след пандемията от COVID-19. Най-непосредствената причина за проваламу бяха последствията от несполучливото справяне на Джонсън със скандал към държавен чиновник, за който се твърди, че е опипал двама души на вечеря предходната седмица. Но Джонсън се сблъска с голям брой други кавги, които удариха позицията му в социологическите изследвания – макар безапелационната му победа с 80 места на общите избори преди по-малко от три години.

Те включват обвинявания за потребление на дарителски пари непозволено за заплащане на ремонт на дома му на Даунинг стрийт и разпореждане на депутатите да гласоподават по подобен метод, че да защитят сътрудник, който е нарушил разпоредбите за лобиране.
В. "Сън " написа, че Джонсън ще остане отпред на ръководещата Консервативна партия , до момента в който тя избере през лятото собствен нов водач.

Новият министър на финансите Надим Захауи прикани премиера да подаде оставка - по-малко от 48 часа откакто бе назначен на поста от него.

Аналогичен зов към Джонсън насочи и министърът на защитата Бен Уолъс .

За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на английското държавно управление - невиждано огромен брой.

Съгласно изследване на социологическата организация "Саванта КомРес " (Savanta ComRes) 72 % от британците са на мнение, че министър-председателят би трябвало да подаде оставка .

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР