Премиерът на Молдова Дорин Речан заяви в понеделник, че осуетеният

...
Премиерът на Молдова Дорин Речан заяви в понеделник, че осуетеният
Коментари Харесай

Молдова: Пучът на Пригожин разкри слабостта на Москва

Премиерът на Молдова Дорин Речан съобщи в понеделник, че осуетеният протест в Русия е разкрил слабостта на Москва и намесата на Кремъл в личната му страна, става все по-малко ефикасна с времето, оповестява " Ройтерс ".

Бившата руска република, вклинена сред Украйна и Румъния, неведнъж е упреквала Русия, че се намесва в нейните работи, изключително за отделилия се район Приднестровието - обвинявания, които Русия отхвърля.

" Русия е доста по-слаба, в сравнение с хората я възприемат, добави той, говорейки в Цюрих преди срещата на Европейската асоциация за свободна търговия в прилежащ Лихтенщайн , където той би трябвало да подпише съглашение за свободна търговия.

Лидерът на съветските наемници Евгений Пригожин шокира света, като управлява въоръжения протест в събота, единствено с цел да го прекъсне ненадейно, когато бойците му се приближиха до Москва, откакто смъкнаха няколко самолета, само че не срещнаха опозиция на земята.

Събитията могат да се окажат боен и честен подтик на Украйна, защото тя се пребори с нашествието на Русия, сподели Recean. " Важно е да имаме още по-голям ангажимент от страна на Запада да достави Украйна с това, от което се нуждае, с цел да отбрани страната и да изтласка съветските войски от нея.
 Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия
Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия " Шор "

Депутатите от партията ще останат в Народното събрание като самостоятелни народни представители

Правителството на Молдова, което се надява да се причисли към Европейския съюз до 2030 година, упрекна Русия, че е подхванала поредност от опити за подкопаване на нейната сигурност , в това число опит за прелом, измами за бомби, интернет хакове и подправени призовки за набор.

Русия, която твърди, че провежда " специфична военна интервенция " в Украйна, неведнъж отхвърли молдовските обвинявания за подклаждане на вълнения.

" Не усещаме, че Русия се отдръпва или понижава интензитета. Просто нашите институции са подобрили опциите си да се борят с тази хибридна война на Русия. В по-дългосрочен проект разрешаването на разногласието за Приднестровието най-вероятно зависи от края на спора в Украйна , добави той.

Стотици съветски бойци са били ситуирани в парчето земя, минаващо по продължение на източната граница на Молдова с Украйна след войната сред проруските сепаратисти и молдовските държавни сили след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година

" Преди всичко Молдова ще реши този проблем с Приднестровието по кротичък път, сподели Речан. Това е фундаментално. Първото нещо е да се демилитаризира районът, където съветските войски са ситуирани нелегално. Това най-вероятно ще стане, когато руснаците бъдат изтласкани от Украйна. "
 Съединени американски щати глобяват 7 руснаци за дестабилизиране на Молдова
Съединени американски щати глобяват 7 руснаци за дестабилизиране на Молдова

Груба интервенция в изборите, образуване на антиправителствени митинги и други обвинявания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР