Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че посещението му в

...
Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че посещението му в
Коментари Харесай

Педро Санчес: Подкрепата на ЕС за членството на Украйна в съюза е недвусмислена

Премиерът на Испания Педро Санчес съобщи, че визитата му в Киев в първия ден от испанското председателство на Европейски Съюз демонстрира недвусмисления ангажимент на Европейски Съюз към кандидатурата на Украйна да се причисли към 27-членната общественост, съобщи БНР. От през днешния ден Испания пое председателството на Съвета на Европейски Съюз.

" Говорейки за вероятността на Европейския съюз за присъединението на Украйна към Европейски Съюз, наличието ми тук в първия ден от шестмесечното председателство показва явен и категоричен политически ангажимент от страна на институциите на общността в това отношение “, сподели Санчес по време на взаимна конференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи Франс прес.

Санчес означи, че Европейска комисия неотдавна е разгласила междинна актуализация за положението на кандидатурата на Украйна, която демонстрира " забележителен прогрес " в осъществяването на рекомендациите преди договарянията за участие:

" Бих желал да поздравя Украйна за позитивната наклонност и да я насърча да продължи пътя си на промени “, сподели той, като уточни, че през есента ще бъде оповестен писмен отчет, който ще очертае " основата за по-нататъшни стъпки и решения. “

Украйна кандидатства за участие в Европейски Съюз единствено пет дни след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година и получи статут на претендент няколко месеца по-късно, на 23 юни, като мощен сигнал за поддръжка от страна на Брюксел. Киев се надява през тази година да стартира публични договаряния за това какво би трябвало да направи, с цел да затвърди кандидатурата си за участие.

В обръщението си към украинския парламент испанският водач благодари на депутатите за тяхната законодателна работа, припомняйки, че желанието на Украйна да се причисли към 27-членния съюз е една от аргументите за нашествието на Русия.

" Не забравяме, че европейските желания на украинския народ бяха едно от извиненията, които провокираха съветската реакция и на собствен ред нашествието. Беше заслужено да уважим този блян, като ви предоставим статут на претендент за участие в Европейския съюз. " - уточни той.

" Зная обаче, че това не е елементарен развой, изключително при продължаваща война ", добави Санчес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР