Премиерът на Ирак Мохамед Тауфик Алауи подаде оставка само месец,

...
Премиерът на Ирак Мохамед Тауфик Алауи подаде оставка само месец,
Коментари Харесай

Премиерът на Ирак подаде оставка

Премиерът на Ирак Мохамед Тауфик Алауи подаде оставка единствено месец, откакто беше назначен на поста от президента Бархам Салих, оповестява " Спутник ".

Алауи е декларирал, че се отдръпва, откакто Народното събрание на Ирак още веднъж не съумя да гласоподава за състава на кабинета заради липса на кворум.

В началото беше планувано новото държавно управление да бъде утвърдено на 24 февруари, само че заседателната сесия беше отсрочена поради различията сред другите парламентарни групи по отношение на кандидатурите на няколко министри.

Алауи, назначен за министър председател на 1 февруари, даде обещание да проверява гибелта на стачкуващите и чиновниците на реда по време на митингите в страната, както и да освободи " мирните стачкуващи ". Освен това той направи поръчка, че ще се постарае да организира предварителни и свободни избори в Ирак.

Протестите в страната започнаха през октомври предходната година, трансформирайки се в най-многобройните протестни прояви след свалянето на Садам Хюсеин през 2003 година

Демонстрантите упрекват управляващите за безработицата и корупцията и упорстват за възстановяване на равнището на живот.

Според премиера Салих при митингите са починали над 600 души, а близо 50 000 са потърпевши. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР