Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович представи днес на заседание на

...
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович представи днес на заседание на
Коментари Харесай

Хърватското правителство замрази цените на 30 продукта

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович показа през днешния ден на съвещание на държавното управление нов пакет от ограничения против инфлацията и в помощ на жителите и бизнесмените, заяви хърватският уебсайт „ Индекс “. Предвидените ограничения включват заледяване на цените на 30 продукта.

„ Търговските вериги се съгласиха в диалози с държавното управление да понижат цените на избрани артикули и аз съм сигурен, че част от тях ще се върнат на нивото от края на предходната година. Очаквам от тях съдействие “, уточни Пленкович и добави, че държавното управление е постигнало договорености и с банките за нарастване на лихвите по депозитите.

Това е петият пакет от ограничения срещи инфлацията, който държавното управление показва от началото на годината, когато страната публично стана част от еврозоната. Той ще влезе в действие през октомври.

Цените на 30 съществени продукта ще бъдат трайно понижени. Те включват артикули като слънчогледово олио, прясно мляко, брашно, захар, избрани месни и млечни артикули, ориз, яйца, някои зеленчуци и плодове, шоколад и артикули за бита.

Мерките, въведени до този миг от държавното управление, възлизат на 551 милиона евро, а пакетът от ограничения, разгласен през днешния ден, планува вложение на 464 милиона евро в забавянето на инфлацията. Допълнителни 1,2 милиарда ще бъдат вложени в зеления преход и енергийната успеваемост на страната.

„ Този пакет на първо място има за цел да задържи по-ниски цените на електрическата сила за жителите, институциите и бизнесмените. Това е обръщение за икономическа непоклатимост “, сподели Пленкович.

Премиерът означи, че цената на електрическата енергия за семействата ще остане същата, само че прагът за половин година се подвига от 2500 на 3000 киловатчаса. Това значи, че цената на киловатчас до 3000 ще бъде 0,059 евро, а над 3000 – 0,088 евро за киловатчас.

„ Загреб е най-евтината столица след Будапеща, не тъй като това не е комерсиалната цена, а тъй като държавното управление го субсидира. Ако не бяха нашите ограничения, всички биха усетили рецесията “, акцентира той, представен от Българска телеграфна агенция.

Пленкович уточни, че пакетът съдържа и ограничения, предопределени особено за пенсионерите и фамилиите. Пенсионерите, които получават пенсия до 700 евро, ще получат еднократна поддръжка в размер на 160 евро. Този път са обхванати и работещите пенсионери. Всички пенсионери, получаващи пенсия в размер на до 700 евро имат право на еднократна помощ.

За фамилиите, които получават детски добавки, е планувана еднократна финансова поддръжка в размер на 50 евро на дете и до 300 евро за многодетни фамилии по случай първия образователен ден. Еднократна финансова поддръжка в размер на 150 евро на човек ще получат и инвалидите, а по 100 евро на човек са планувани и за безработните.

Мерките, показани от хърватския министър председател през днешния ден, включват и поддръжка за облекчение на последствията от естествени бедствия, от африканската чума по свинете и поддръжка за производителите и преработвателите на артикули.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР