Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отхвърли възможността парламентът в Атина

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отхвърли възможността парламентът в Атина
Коментари Харесай

Гърция: Няма да ратифицираме меморандумите от Преспанския договор със Скопие

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отхвърли опцията Народното събрание в Атина да ратифицира трите меморандума в границите на Преспанския контракт със Скопие, които още не са одобрени пет години след подписването му, заяви телевизия " Скай ", представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера опозиционната СИРИЗА, при чието ръководство през 2018 година беше подписан Преспанският контракт, внесе в Народното събрание за ратификация трите меморандума, които се отнасят до процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, до икономическото съдействие сред двете страни и до контрола на зоната за полетна информация на Скопие.

В претекстовете си опозиционната партия декларира, че Преспанският контракт и обвързваните с него меморандуми обслужват националния интерес на Гърция и упреква държавното управление на " Нова народна власт ", че бави ратификацията им от боязън за вътрешнопартийнното си равновесие.

Тази заран пред телевизия " Скай " Мицотакис напомни, че партията му се е противопоставила на ратификацията на Преспанския контракт при започване на 2019 година и съобщи, че основателността на запасите на партията му към ратификацията на меморандумите са се удостоверили от последните развития в Скопие, където новоизбраната президентка Гордана Силяновска още при полагането на клетва стартира да използва " Македония "  за име на страната, вместо контрактуваното конституционно име " Република Северна Македония ".

Мицотакис сподели, че граничи с безумното тъкмо в този момент Гърция да ратифицира меморандумите " и да се откажем от всяко преговорно оръжие, което имаме по отношение на Скопие ".

Той още веднъж се спря на " нападателните "  по думите му избрания " македонска националност "  и " македонски език ", които бяха в основата на възраженията на " Нова народна власт " против подписването и ратификацията на контракта от 2018 година, само че напомни, че още при дебатите в Народното събрание за ратификацията на контракта е предизвестил, че един път утвърден, договорът на практика не може да се промени.

" Ние няма да ратифицираме меморандумите за (договора от) Преспа, в случай че не сме изцяло уверени, че другата страна се преценява с всички клаузи на Преспанския контракт ", съобщи изрично Мицотакис.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР