Премиерът на Гърция Алексис Ципрас втвърди тона към Турция. Той

...
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас втвърди тона към Турция. Той
Коментари Харесай

Ципрас втвърди тона към Турция

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас втвърди тона към Турция. Той изиска от Анкара да освободи двамата арестувани гръцки бойци, наблягайки, че не би трябвало да бъдат употребявани като " пешки за изнудване ", осведоми Агенция Франс Прес.

" Човешкият живот и човешката независимост не са, и не би трябвало да бъдат, пешки на властови игри и изнудване ", написа Ципрас в известие до вестник Documento.

Турция вкара в ареста двама гръцки бойци, които пресякоха границата на 2 март. Войниците настояват, че са изгубили пътя поради гъста мъгла. Гърция се надяваше да бъдат освободени преди Великден. Турски медии оповестяват, че двамата бойци, арестувани в северния турски вилает Одрин, са упрекнати в шпионаж. Но Атина оспорва, че турските управляващи не са дали съответни детайлности за повдигнатите обвинявания и на какви доказателства се основават. Според Анадолската организация бойците са упрекнати в " опит за боен шпионаж ", както и нахлуване в неразрешена военна зона.

Казусът обтегна към този момент влошените връзки сред двата натовски съдружника.

Турският президент Реджеп Ердоган и държавното управление ускориха словесните офанзиви към Гърция, откакто Атина не екстрадира 8 турски бойци, които съгласно Анкара са част от несполучливия опит за прелом през 2016 година Върховният съд на Гърция блокира изгонването на бойците с претекста, че няма да получат обективен развой в родината си.

Отделно Анкара и Атина са в конфликт по отношение на изследването на газови залежи в източната част на Средиземно море.

По-рано тази седмица Ципрас прикани турското правораздаване да " форсира " правосъдния случай против бойците.

" В предишното ние върнахме турски бойци, които навлязоха няколко метра в Гърция, до момента в който са патрулирали. Очаквам турският президент да направи същото ", съобщи Ципрас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР