Премиерът на Естония Кая Калас заяви, че нейната страна успешно

...
Премиерът на Естония Кая Калас заяви, че нейната страна успешно
Коментари Харесай

Русия е дала ход на хибридна операция срещу Естония

Премиерът на Естония Кая Калас съобщи, че нейната страна сполучливо е спряла хибридна интервенция на съветските служби за сигурност на естонска територия, предава Ройтерс.

Службите на Естония са идентифицирала хората, които предходната година са нападнали колите на вътрешния министър и на публицист. 10 души са били арестувани. Смята се, че са работили в съдействие с съветските служби. Целта на хибридната интервенция против Естония е била да се всее боязън и да се сътвори напрежение в естонското общество.

Според някои анализатори тя може да се кандидатира за президент на идните избори в Русия

Според доказателствата обвинените са следвали указания от съветските служби, събирали са информация и са правили разнообразни закононарушения – вандализъм против коли на представител на изпълнителната власт, на публицист, както и против монументи, добавя публичната медия на Естония ERR.

„ Образувано е произвеждане по Наказателния кодекс, който се занимава с закононарушения против сигурността на Република Естония “, сподели държавният прокурор на Естония Трину Олев.

„ Не можем да пренебрегнем тежестта на разследваното закононарушение и обстоятелството, че съгласно обвинените те са били подготвени да вземат участие в действия против сигурността на Република Естония, без да мислят за следствията “, добави тя.

Директорът на службите на Естония Марго Палос добави, че рано или късно тези, които заплашват сигурността на Естония ще бъдат хванати.

„ Няма необятна поддръжка за този тип действия, целящи разделяне на обществото. Русия не реализира задачите си. Изпълнителите не реализират доста. Руските служби не се интересуват от ориста на вербуваните. Те са употребявани като инструмент, а по-късно са оставени на произвола “, добави той.

„ Някои от причинителите са вербувани посредством обществените мрежи. Бдителни хора към този момент оказаха помощ и ви приканвам да уведомите полицията, в случай че забележите някой причинител на сходни набези “, сподели още Палос.

Кремъл търси политици от други страни поради „ опозоряване на историческата памет “

Преди седмица Руската федерация сложи премиера на Естония Кая Калас в лист за търсене. В него са включени и министърът на културата на Литва, както и депутати от предходния парламент на Латвия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР