Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви след среща с новозеландската

...
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви след среща с новозеландската
Коментари Харесай

Австралия и Нова Зеландия се обединяват срещу заплахата от Китай в Тихия океан

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе съобщи след среща с новозеландската си колежка Джасинда Ардърн през днешния ден, че двете страни са на едно мнение за политиките си към тихоокеанските острови, където въздействието на Китай пораства, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Ардърн е първият задграничен водач, който посещава новия австралийски министър председател след избирането му на 21 май. И двамата оглавяват левоцентристки държавни управления, а Ардърн дефинира изборната победа на Лейбъристката партия на Албанезе след близо 10 години в съпротива като рестартиране на двустранните връзки.

Австралия, Нова Зеландия и Съединени американски щати се притесняват, че новият пакт за сигурност сред Пекин и Соломоновите острови може да докара до основаването на китайска военна база там. И Соломоновите острови, и Китай отхвърлят опцията това да се случи.

На журналистически въпрос дали Австралия желае Нова Зеландия да прави повече за противопоставяне на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе отговори: " Ние мислим еднообразно във връзка с Тихия океан ".

" Очаквам с неспокойствие да работя с министър-председателката Ардърн и нашите демократични съседи ", добави Албанезе пред кореспонденти в Сидни.

Ардърн съобщи, че доста страни са предпочели да запазят икономическите си връзки с Китай, вместо да подписват съглашения за сигурност. " Нека чуем мнението на страните от Тихоокеанския регион по тези въпроси ", сподели тя.

Албанезе съобщи, че съседите на Австралия, която е най-големият донор на задгранична помощ в района, я възприемат съществено, защото държавното управление й е дало обещание по-активни дейности във връзка с излъчванията на газове с парников резултат. Много от тихоокеанските острови считат климатичните промени за най-непосредствената и даже екзистенциална опасност за тях.

Предишното австралийско държавно управление пое уговорката до 2030 година да понижи излъчванията на Австралия с 26 до 28 % по отношение на нивата от 2005 година Правителството на Албанезе дава обещание понижение с 43 %.

" Нова Зеландия е окуражена от повишената упоритост на Австралия ", сподели Ардърн. Набелязаната от Нова Зеландия цел е до края на десетилетието нездравословните ѝ излъчвания да бъдат съкратени с 30 %.

" Тихоокеанският район показва измененията в климата като опасност номер едно ", сподели Ардеън и добави: " Знам, че в Нова Зеландия ни следва още доста работа, само че приветстваме присъединението на Австралия по този път ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР