Премиерът на Австралия Антъни Албанезе изрази оптимистичен тон преди срещата

...
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе изрази оптимистичен тон преди срещата
Коментари Харесай

Премиерът на Австралия призовава за сътрудничество преди срещата с китайския лидер Си

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе изрази оптимистичен звук преди срещата си с китайския водач Си Дзинпин, призовавайки за съдействие, като в същото време акцентира, че двете страни ще продължат да имат разлики

От Асошиейтед прес, 5 ноември 2023 година, 23:46

ПЕКИН -- Австралийският министър председател Антъни Албанезе удари оптимистичен звук преди срещата му с китайския водач Си Дзинпин в понеделник, призовавайки за съдействие, като в същото време акцентира, че двете страни ще продължат да имат разлики.

Албанецът е първият австралийски министър-председател от седем години, който посети Китай, защото двете страни неотдавна започнаха да възвръщат връзките си, които се сринаха поради разликите в търговията и сигурността.

„ Какво аз Казах, че би трябвало да си сътрудничим с Китай там, където можем, да не сме съгласни там, където би трябвало, и да се ангажираме в нашия народен интерес “, сподели Албанезе в Пекин. „ Мисля, че има обещаващи признаци, които към този момент сме виждали, редица от пречките пред търговията сред нашите две народи са отстранени и към този момент има напредък, забележителен напредък в търговията сред нашите две народи. “

Посещението му е значително алегорично и наближава 50-ата годишнина от първото пътешестване на австралийски министър председател до Китайската национална република. Той възнамерява да се срещне със Си по-късно в понеделник.

Отношенията сред Китай и Австралия се задълбочиха през последните години, защото съмненията за китайска интервенция в австралийската политика се усилиха. Китай от своя страна беше ядосан от апела на Австралия за следствие на произхода на Вирусът COVID-19.

Китай наложи публични мита и неофициални търговски бариери, които се правят оценка да костват на австралийските експортьори до 20 милиарда австралийски $ ($13 милиарда) годишно за артикули като въглища, вино, говеждо, ечемик и омари.

През последните няколко месеца Китай и Австралия обществено алармираха, че се обрисуват решения за търговски въпроси. Освен това австралийският публицист Ченг Лей беше освободен през октомври след три години задържане по обвинявания в шпионаж, случай, който се трансформира в централна точка на напрежението.

Въпреки че Албанезе значително звучеше оптимистично по време на визитата си, Австралия към момента интензивно се стреми към партньорство в региона на сигурността с Обединеното кралство и Съединените щати, което се счита за противопоставяне на въздействието на Китай в района.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР