Премиерът Матеуш Моравецки свика спешно заседание на Комитета по въпросите

...
Премиерът Матеуш Моравецки свика спешно заседание на Комитета по въпросите
Коментари Харесай

Взрив уби двама души в Полша, подозират падане на руски ракети

Премиерът Матеуш Моравецки свика незабавно съвещание на Комитета по въпросите на националната сигурност и защитата

Две съветски ракети са паднали по неточност в Източна Полша. По неофициална информация на локално радио са починали двама души в село Пжеводов в Люблинското войводство. Местната пожарна удостовери за детонация и пожар в плевня в селото, само че разгласи, че повода за тях към този момент не е известна. Според локални поданици трактор се е блъснал в канара и е избухнал, съобщи Нова тв.

Други информации настояват, че става въпрос за парчета от съветска ракета, свалени от украинската противовъздушна защита.

По неофициална информация полски военни самолети са били вдигнати от близкото летище.

Пентагонът разгласи, че ревизира информацията за падналите ракети. " Белият дом не може да удостовери известията и работи в тясно съдействие с полското държавно управление, с цел да обясни обстановката ", уточни представителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

" Съобщенията за съветски ракети, които може да са паднали в Полша, наоколо до границата с Украйна, будят извънредно безпокойствие ", уточни на брифинг заместник-говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател. Той акцентира, че Вашингтон следи от близко обстановката и обмисля възможните сиследващи дейности. По думите на Пател Държавният департамент е в контакт с няколко партньорски страни и във връзкас полското държавно управление за изясняването на случилото се, оповестява Ройтерс.

Полският министър председател Матеуш Моравецки свика незабавна среща на Съвета за сигурност на държавното управление, която стартира преди един час, а представителят му прикани медиите да не разгласяват непроверена информация.

Засега Варшава се въздържа да упрекна Русия за ракета, тъй като евентуално можело да става дума за дронове. Най-вероятно Варшава ще изиска задействането на член 4-ти от устава на НАТО - а точно съвещания с другите страни членки, които се привикват, когато е застрашена сигурността, териториалната целокупност или политическата самостоятелност на една от тях.

Много бързо министрите на защитата от страните членки на Алианса започнаха да обменят и ревизират информация към случая в Полша. В Брюксел във вторник имаше експертна среща в щабквартирата на НАТО.

Унгария също свика незабавна среща на държавното управление си в същия час, на която ще се разисква падналата ракета в Полша и решението на Украйна да спре доставките на газ по газопровода Дружба.

„ Трябва да изчакаме за по-детайлна информация в тази обстановка. Приемам, че това е случай, някаква неточност, която е в следствие от обстоятелството, че Русия употребява по-стар модел ракети, които не са с изключително огромна акуратност ”, съобщи някогашният началник на полското Бюроза национална сигурност Станислав Козиеж пред TVN24.

Русия отхвърли изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша през днешния ден, съобщи ТАСС, като се базира на съветското министерство на защитата. В изказване то назова информацията " умишлена провокация " за разпространение на подправени вести за Русия.Руското министерство на защитата отхвърли въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в региона на полско-украинската граница.

Чешкият министър-председател Петър Фиала и президентът на Литва Гитанас Науседа излязоха с първи мнения след известията за паднали съветски ракети на територията на Полша, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

" Ако Полша удостовери, че ракети са паднали на нейна територия, това ще значи нова ескалация от Русия ", написа Фиала в Twitter.

Науседа разяснява обстановката, като увери, че Литва стои солидарно до Полша. " Обезпокоителни вести от Полша довечера. В непосредствен контакт сме с полските ни другари. Всеки сантиметър територия на НАТО би трябвало да бъде отбранявана ", разяснява Науседа също в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че е покъртен от новините за убити " от ракети или други муниции " в Полша, показва Българска телеграфна агенция. " Съболезнования на фамилиите. Подкрепяме Полша. Поддържам връзка с полските управляващи, с членове на Европейския съвет и други съдружници ", добавя той в поста си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР