Премиерът Кирил Петков свика Съвета по сигурността в Министерския съвет.

...
Премиерът Кирил Петков свика Съвета по сигурността в Министерския съвет.
Коментари Харесай

Кирил Петков свика Съвета по сигурността в Министерския съвет

Премиерът Кирил Петков свика Съвета по сигурността в Министерския съвет. Темата - напрежението в Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. По думите на премиера Петков главната задача ще бъде да се проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

Часове преди началото на съвета министър председателят Кирил Петков съобщи, че се повишава напрежението по линията НАТО-Русия, написа Българска национална телевизия.

" Всички това го виждаме. Не бих споделил, че сега дрънчи на война, не. Ние ще бъдем, както съм споделил нееднократно, градивен сътрудник и съдружник в НАТО и в Европейски Съюз, тъй че да сме в сходство с нашите съдружници ", съобщи Кирил Петков - министър-председател на България.

Петков даде поръчка, че ще бъде взета най-отговорната национална позиция, основана на цялостен разбор. Той съобщи още, че обществеността ще бъде осведомена с признатата тактика и няма да има изненади. По думите на премиера, корабите на НАТО в Черно море и самолетите, които идват към България, не са поради изключителна обстановка.

" През 2016 година се взе решение за засилен еър полисинг на НАТО и за засилена влизане в Черно море с военни кораби, само че това е в тази рамка. Няма някаква нова рамка, която е решена ", съобщи Кирил Петков.

На съвещание на Комисията по защита беше военният министър, който съобщи, че няма скупчване на войски у нас.

" Решение на българското държавно управление за подобен вид придвижване, скупчване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Такъв вид решение е в развой на подготовка. Когато това решение бъде взето то ще бъде комуникирано за всички български жители ", съобщи Стефан Янев - министър на защитата.

" В момента ние разбираме от непознатите медии и непознати публични лица какво се възнамерява да се прави в България, което не е правилно. Никой не желае спор, само че дано бъде ясно и държавното управление какво желае да прави, тъй като сега явно едната ръка не знае какво прави другата. Чак днеска ще се разбере ", съобщи Христо Гаджев - народен представител от ГЕРБ-СДС.

" България не би трябвало да взе участие в никакви нападателни войни. Трябва да се търси деескалация на напрежението, урегулиране на спора с мирни средства и в последна сметка разговорът с Русия би трябвало да бъде възобновен на едно доста по-високо равнище ", съобщи Атанас Зафиров - ръководител на Комисията на защита.

Военният министър и началникът на защитата се срещнаха през днешния ден с посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа. От Министерството на защитата оповестиха само, че са били разисквани тематики, свързани със стратегическото партньорство сред двете страни, развиването на плановете за рационализация на българските въоръжени сили, както и средата на сигурност в района. За на следващия ден е планувано изключително съвещание на Народното събрание. В дневния ред е чуване на премиера, на министрите на защитата и на външните работи, както и на ръководителите на няколко служби.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР