Премиерът Кирил Петков пита главния прокурор Иван Гешев за редица

...
Премиерът Кирил Петков пита главния прокурор Иван Гешев за редица
Коментари Харесай

Петков пита Гешев за Мата Хари, Божков,Таки, Гайтански, Петьо Петров ...

Премиерът Кирил Петков пита основния прокурор Иван Гешев за редица нашумели случаи, множеството от тях известни по изявления в медиите.

Министър-председателят даде изключителна конференция, откакто по-рано от прокуратурата оповестиха, че ще проверяват лист с имена и прякори на лица, които съгласно Петков са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност. Петков загатнал тези имена по време на диалога му с Иван Гешев предишния петък.

Днес Петков загатна редица кавги, множеството от тях известни от изявления в медиите - " Барселона гейт ", азерския газ и други случаи.

Приемам поканата на прокуратурата, имам и аз въпроси, съобщи Кирил Петков.

Петков изреди и съответните случаи, за които ще желае отговори от прокуратурата:

- Какви дейности е направила прокуратурата по проблема с Мата Хари, откакто Бойко Борисов съобщи, че знае коя е авторката на фотосите от неговата спалня – направено ли е следствие дали тя е внесла кюлчетата там или те са били в чекмеджето на тогавашния министър председател?

- След глобите по „ Магнитски “ и обвиняванията против Васил Божков, има ли спомагателни следствия и против останалите оповестени от Съединени американски щати – Делян Пеевски, Александър Манолев, Илко Желязков?

- Има ли директна връзка сред заема на „ Булгартабак “ в ББР и обстоятелството, че Пеевски е бил акционер в холдинга?

- Медиите оповестиха, че заемът на „ Роудуей кънстракшън “ в ББР е взет от юриста на Румен Гайтански – Вълка. Има ли връзка с Гайтански и правомерно взет ли е заемът?

- Обвинен ли е Петьо Петров – Пепи Еврото във връзка със случая „ Осемте джуджета “

- Има ли връзка със строителните компании, работещи по язовирите у нас, и Таки (Христофорос Аманатидис, бел. ред.)?

- Какви стъпки са направени по „ Барселона гейт “ откакто испанските управляващи са ни уведомили за евентуално обвързвано с проблема пране на пари?

- Има ли връзка сред случаите с „ Автомагистрали “ и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ?

- Защо „ Булгаргаз “ и Николай Павлов са се отказали от количества азерски газ, които са могли да стигнат до България и които биха свалили цената за потребителите?

По всеки от тези случаи от Министерския съвет ще приготвят информации с обществено известната информация и ще ги предадат на прокурорите.

Петков засегна и самия си диалог с основния прокурор Иван Гешев. По думите му двамата са разискали ориста на профилираното правораздаване, което ръководещите възнамеряват да закрият.

" Попитах за какво няма развиване по обществено известната информация за част от тези хора, за които споделих. Когато желаеме да имаме работещо правораздаване, всички би трябвало да сме осведомени какви са дейностите, които прокуратурата подхваща ", акцентира Петков.

Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са се срещнали през днешния ден с призовкаря. Бориславова би трябвало да се яви на 9 февруари от 15:00 часа във ВКП. По думите ѝ на призовкаря било подредено по телефона да не връчва призовката на Петков, защото сега гоори с публицисти и е в неспособност да я одобри. Премиерът обаче сподели, че " на драго сърце " би се явил на разпит.

Ето какво споделя законът за задължението на жителите:

Наказателно-процесуален кодекс

...

Задължение на жителите и длъжностните лица за известяван

Чл. 205. (1) Когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, жителите са публично задължени да уведомят неотложно орган на досъдебното произвеждане или различен държавен орган.
(2) Когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, длъжностните лица би трябвало да уведомят неотложно органа на досъдебното произвеждане и да вземат нужните ограничения за опазване на ситуацията и данните за закононарушението.
(3) В случаите на алинея 1 и 2 органът на досъдебното произвеждане неотложно реализира пълномощията си за формиране на наказателното произвеждане.

...

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР