Премиерът Кирил Петков коментира, че България не е приела плащане

...
Премиерът Кирил Петков коментира, че България не е приела плащане
Коментари Харесай

Премиерът: България не е приела плащане в рубли

Премиерът Кирил Петков разяснява, че България не е приела заплащане в рубли и по този начин не е разрешила на съветския президент да извива ръце.

По думите на министър-председателя в противоположен случай цената на синьото гориво щяла да скочи неведнъж. Според Петков по този начин сме посочили и ясна позиция и сме отстояли интереса си.

Премиерът разяснява още, че няма заплаха за доставките в случай че Гърция може да заплаща в рубли и доставките от Русия към южната ни съседка спрат.

" Нашите контракти са си контракти, тъй че това не е функционалност на Гърция да реши дали ще заплаща или не в рубли. Това, което бях убеден и от Комисията, както чухте през вчерашния ден и от Германия, апропо, всички излизат с ясна позиция, че заплащанията ще бъдат в естествената валута плюс декларацията, че това заплащане е осъществено. Аз не мисля, че съветската страна може да си разреши да изгуби целия Европейски съюз. Това, че България направи тази твърда първа стъпка, мисля че оказа помощ на целия Съюз в този момент да вземе същата твърда позиция. Лично получих по този начин поздравления за нашата позиция в самото начало от доста от европейските водачи. Така че аз персонално не се тормозя по тази тематика ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Той добави, че доста би се радвал, в случай че България беше приела изискванията от една страна.

" Това би посочило, че първата страна, страна-членка, към този момент се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото, като цел, може би беше, в случай че не се поддаде и цените се качат доста на газа, българското държавно управление да падне. Това също би дало доста неприятен сигнал към другите европейски страни. За наша наслада нито едно от двете се случи. Така че показахме ясна позиция по този въпрос и ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме против някой. Ние сме за съблюдаване на договорните връзки и никой едностранно не може да си претендира някакви условия, които са извъндоговорни. Ако го допуснем това веднъж, ще го позволяваме всякога ", сподели още Кирил Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР