Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев осъдиха решението на

...
Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев осъдиха решението на
Коментари Харесай

България осъди Путин за признаването на Донбас

Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев осъдиха решението на съветския президент Владимир Путин да признае така наречен Донецка национална република и Луганска национална република.

" Признаването на по този начин наречените Донецка национална република (ДНР) и Луганска национална република (ЛНР) от Руската федерация обрича на неуспех напъните за деескалация на спора в Украйна и води до повишаване на напрежението в целия район ", уточни Радев .

" Устойчиво решение на тази рецесия не може да бъде открито посредством нарушение на интернационалното право и с военни средства”, добави той.

Кирил Петков реагира малко по-рано:

" Подкрепяме териториалната целокупност на Украйна, в нейните интернационално приети граници. Международното право би трябвало да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да приказваме в един глас в негова отбрана ", уточни Петков.

?￰゚ヌᆲ осъжда решението на?￰゚ヌᄎ президент да признае Донецка и Луганска области за самостоятелни. Подкрепяме териториалната целокупност на?￰゚ヌᆭ, в нейните интернационално приети граници. Международното право би трябвало да бъде спазвано.?￰゚ヌᄎ ще продължим да приказваме в един глас в негова отбрана.
— Kiril Petkov (@KirilPetkov)

В позиция на българското Министерство на външните работи се показва, че " признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е жестоко нарушаване на интернационалното право и подкопава европейската сигурност ".

Късно вечерта в понеделник и водачът на ГЕРБ Бойко Борисо в разкритикува " грубото нарушаване на териториалната целокупност на Украйна “.



Даниел Митов от ГЕРБ прикани (НС) да излезе с единна декларация по отношение на погазването от Руската федерация на интернационалния юридически ред.

Той уточни, че от ГЕРБ-СДС имат подготвеност да предложат подобен текст, който да бъде разискван с всички останали парламентарни групи.

Председателят на Народно събрание Никола Минчев уточни, че са се разбрали този въпрос да бъде разискван по-късно във вторник.

От Българска социалистическа партия разясниха, чер времето на дипломация не е изчерпано във връзка с спора в Украйна, макар че Русия пpизнa двeтe caмoпpoвъзглacили ce ceпapaтиcтĸи peпyблиĸи в Изтoчнa Уĸpaйнa - Дoнeцĸa и Лyгaнcĸa.

" Очакваме всички страни да се въздържат от военна агресия. Призоваваме за директни договаряния под егидата на Организация на обединените нации, които да стартират действителен развой на правилата на междувагонното право “, сподели някогашният министър на външните работи и сегашене народен представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР