Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов са имали

...
Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов са имали
Коментари Харесай

Бивш и настоящ енергиен министър се хванаха за гушите заради...

Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов са имали в събота среща с гръцката компания реализатор на интерконектора, от чието довеждане докрай зависи в България да идва цялото контрактувано количество газ от Азербайджан.
 Теменужка Петкова КАДЪР: Би Ти Ви Теменужка Петкова КАДЪР: Би Ти Ви
Това стана ясно от присъединяване на министъра на енергетиката в предаването " Тази неделя " по bTV. Той бе в студиото с някогашния министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Двамата в лязоха в конфликт по всички тематики, свързани с рекордно високите цени на газа и тока.

От думите на Николов стана ясно, че е направен прецизен график дата по дата. Всички механически дейности, които ще бъдат осъществени, ще разрешат действително комерсиално действие на газовата връзка с Гърция от 1 юли 2022, сподели Николов.

И изясни, че всички отчети от изпълнителя на плана ще бъдат в 3 екземпляра - до министър председателите на България и Гърция и до плановата компания. Така всички забавяния ще бъдат свити до най-малко, а при идващия отоплителен сезон никой няма да има опрощение, че липсва газ от Азербайджан.

За интерконектора с Гърция ви оставихме подготвен план, а вие не успяхте да завършите няколко десетки километра до 31 декември 2021 година, отвърна Теменужка Петкова, която няколко пъти акцентира, че държавното управление на Бойко Борисов е свършило доста работа по реализирането на връзката.

Според Николов обаче до срещата на Кирил Петков с гръцкия му сътрудник Мицотакис не е имало позволение за градеж за станцията на Комотини.

Това са откровени неистини,

разрешението е от 7 феруари 2019 година, безапелационна е Петкова.

Става въпрос за станцията в Комотини. За първи път има график дата по дата, наложени обезщетения, за пръв път има директна връзка на седмична база, отвърна й Николов.

Такива срещи ние правихме регулярно, вие за какво си мислите, че стартират от вас, попита го Теменужка Петкова. И го посъветва няколко пъти да се готви повече.

Да се водят договаряния с " Газпром " не е лесна работа, в случай че вие свършите толкоз работа, колкото Бойко Борисов, аз персонално ще ви поздравя, обърна се към съперника си Петкова.

Двамата не се схванаха и за обезщетенията за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия.

Правителството предага до 75% от разлката сред пазарната цена и цената, избрана от КЕВР, само че не повече от 30 %. А ние предлагаме тази помощ да бъде до 70 %, съобщи Петкова.

Според Николов обаче налагането на таван е в интерес на бизнеса, а размерът на разноските, които могат да бъдат понесени от системата, би трябвало да бъдат планувани дълготрайно.

Всеки ден сме в контакт с бизнеса, увери министърът на енергетиката. Той добави, че цените в България зависят в изключителна степен от интернационалния пазар и по тази причина обезщетенията не могат да са със закована стойност сега.

Бизнесът не желае лимитирана до 30% помощ, настоя Петкова. И предизвести, че до момента в който ръководещите преценяват какви ограничения да вземат, доста дребни фрми ще банкрутират.

Според Николов обаче държавното управление би трябвало да гледа интереса на цялото общество, тъй като парите са на всички данъкоплатци.

Александър Николов съобщи още, че след 3-годишни поправки в НЕК все още липсват 1 гигават балансиращи мощности, които може да доведат по напълно разнообразни цени в България. Това изказване също бе изрично отречено от Теменужка Петкова.

Свързани вести Енергийният министър упрекна ГЕРБ за неналичието на интерконектор с Гърция, изплащаме го 80 години Бизнесът пред президента: Без таван на обезщетенията за тока Депутатите постановиха мораториум върху цените на тока и парното за семействата ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР