Премиерът Кириакос Мицотакис откри заседание на кабинета в петък с

...
Премиерът Кириакос Мицотакис откри заседание на кабинета в петък с
Коментари Харесай

Мицотакис към Турция: Гърция винаги ще защитава правата си

Премиерът Кириакос Мицотакис откри съвещание на кабинета в петък с ново обръщение във връзка възходящото напрежение в връзките сред Гърция и Турция, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация АНА-МПА, като се базира на думите на гръцкия министър-председател на първото съвещание, на което целият кабинет се събира присъствено, а не онлайн от февруари 2020 година

Това е и първото съвещание след извънредно значимото пътешестване на Мицотакис в Съединените щати и присъединяване му на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, което по думите му е изпратило обръщение, че Гърция е мощна на дипломатическо, отбранително и енергийно равнище.

„ Именно това обръщение приветстваха президентът Байдън, вицепрезидентът и Американският конгрес, а скоро по-късно в Швейцария с него се съгласиха президентът на Европейската централна банка, шефът на Международния валутен фонд, а и международните бизнес колоси, които виждат Гърция като динамична дестинация за вложения “, сподели Мицотакис.

Премиерът обаче уточни, че не всички приветстват по-силна Гърция, тъй че в този момент тя е подложена на пъчене от страна на съседите й.

„ Колкото повече ни заплашват, толкоз повече се излагат и имам вяра, че провокирайки ни, те се маргинализират. Много пъти сме казвали, че географията изисква да бъдем един до друг, само че те избират да се опълчват на нас, на интернационалното право, на Европа и на НАТО “, добави той.

„ Затова няма причина да започваме разговор за това, което е неуместно, исторически голословно и в последна сметка не води до средата. Напротив, както постоянно - оставаме отворени за всеки метод, който се основава на интернационалното право и на добросъседските връзки. Това обаче не значи, че няма да защитим правата си или че няма да представим обществено на интернационалните конгреси всички неприемливи неща, които се случват в нашия район през последните месеци “, акцентира Мицотакис.

След това министър председателят обърна внимание на вътрешни въпроси, като сподели, че на съвещанието ще бъдат разисквани девет законодателни акта, засягащи доста аспекти на публичния живот, и означи, че ограниченията за понижаване на високите цени на силата ще доведат до „ по-балансирани сметки “ макар продължаващата енергийна рецесия.

Той даде обещание държавното управление да поддържа всички жители, които мъчно се оправят, като в същото време означи, че предлагането на Гърция за налог от 90 % върху облагата на енергийните компании беше похвалено в Давос.

Мицотакис загатна и случаите на принуждение по време на студентския митинг в четвъртък в Солун, като сподели: „...някои хора желаят да се върнат с чукове и да разбият всичко на части, само че страната няма да разреши това “.

Той особено акцентира значимостта на законопроекта за подкрепяне на корабостроителниците „ Елефсина “ да се реформират и да избегнат банкрут, като означи, че това е избор, който „ служи на заетостта и растежа, като в същото време покрива потребностите на нашия флот “. Той също по този начин посочи законопроект за вторично опазване на здравето, обяснявайки, че той добавя предходното законодателство за първичната здравна помощ; а също - ограниченията за нововъзникващия бранш на изкуствения разсъдък и киберсигурността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР