Премиерът Кириакос Мицотакис изрази категоричния отказ на Гърция от възможността

...
Премиерът Кириакос Мицотакис изрази категоричния отказ на Гърция от възможността
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция няма да прехвърля С-300 на Украйна

Премиерът Кириакос Мицотакис изрази безапелационния отвод на Гърция от опцията за изпращане на съветски зенитно-ракетни системи С-300 в Украйна по време на вечеря в чест на визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Атина, оповестява електронното издание на в. „ ”.

Атина акцентира, че за Гърция би било невероятно да допусне развиването на пропуск в отбранителната система, без да направи бърза замяна.

Атина желае да работи със Съединени американски щати за извеждане от приложимост съветското оръжие. Освен това и двете страни се приготвят за стратегия за необятна подмяна на съветски оръжия с американски.

От своя страна Блинкен още веднъж благодари на Гърция след 20-минутния си диалог на четири очи с сътрудника си Никос Дендиас и преди 4-ия стратегически разговор за помощта й в Украйна и разказа Александруполис като стратегически център, посредством който, наред с други неща, отбранителните могат да се транспортират оръжия, камиони, артилерия за частите на американската войска и съдружниците от НАТО, настоящи в Източна и Северна Европа.

Гърция няма да трансферира на Украйна зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-300, основани на гръцкия остров Крит, защото това би отслабило отбраната й пред лицето на заканите от Турция, разяснява и министърът на националната защита на Гърция Никос Панайотопулос в изявление за телевизионния канал ERT 1.

От 90-те години Гърция разполага със зенитно-ракетни системи С-300 ПМУ-1 " Фаворит ", " Оса-АКМ " и " Тор-М1 ". През декември 2013 година гръцките военни организираха демонстрационни стрелби на полигона Акротири на остров Крит със С-300.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР