Премиерът и най-големият полицейски синдикат разговаряха повече от час в

...
Премиерът и най-големият полицейски синдикат разговаряха повече от час в
Коментари Харесай

Протестът на МВР ще се състои въпреки срещата с Петков и Рашков

Премиерът и най-големият полицейски профсъюз разговаряха повече от час в късния следобяд. Въпреки това митингите на служителите на реда не се анулират.

В понеделник ще има нова среща на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и министър-председателя. По време на разговора ще се търсят решения както за заплатите на чиновниците от системата на вътрешното министерство, по този начин и за преструктурирането на ведомството.

По-рано през днешния ден представителят на държавното управление разгласи, че по време на полицейските митинги се готвят провокации от страна на криминално-проявени.



По-късно стана ясно, че данните на Министерство на вътрешните работи са за подготвяни провокации, само че по време на митинг, плануван за идната сряда, който няма общо с недоволството на служителите на реда.

Премиерът и полицейският профсъюз са говорили за нуждата от промени в Министерство на вътрешните работи, които да подсигуряват по-добра работа в битката с престъпността и корупцията. Обсъдено е още по какъв начин да се подобрят изискванията на труд, както и нарастването на заплатите. Възможно е сред първо и второ четене на бюджета да се създадат корекции, само че решаването на проблемите изисква време е общото мнение на ръководещи и профсъюз.

" Следващата среща я насрочихме в понеделник. Ще работим дружно синдикати и министерство, с цел да може създадем промените, които са нужни. Оттук нататък отговорността е споделена, с цел да имаме работещо министерство с хора,които в действителност дават всичко от себе си въпреки това да сме сигурни, че структурни елементи, които не работят добре, ще бъдат реформирани ", съобщи министър председателят.

" Ние обмисляме съществени структурни промени в Министерство на вътрешните работи, които никога не могат да бъдат осъществени без присъединяване, без да се вземе мнението на синдикатите в Министерство на вътрешните работи ", безапелационен е вътрешният министър Бойко Рашков.

Той съобщи още, че се демонстрира взаимно схващане към проблемите в Министерство на вътрешните работи, които са известни както на синдикатите, по този начин и на управлението на министерството. По думите му задачата е обща - решенията да се търсят в разговор.

Според него няма подозрения, че заплатите на служителите на реда са изостанали спрямо тези в други сходни структури и този проблем ще бъде решен. Синдикалният водач Валентин Попов изрази разбирането, че проблемите не могат да бъдат решени бързо, само че е удовлетворен, че има разговор.

" В неделя, митингът в София, който е плануван, ще се организира. Вижте, това е принцип. Това с нарастването на заплатите все още явно няма да се случи. Нямаме индикации, че ще има такова нарастване. Разбира се, това е причина да продължим митингите и вероятно да продължим с договаряния ", изясни Валентин Попов, ръководител на СФСМВР.

Попов не се ангажира докога ще продължат плануваните от служителите на реда митинги, само че задачата е да бъдат изпълнени настояванията им. По рано през днешния ден представителят на държавното управление Лена Бориславова провокира напрежение, като разгласи, че по време на полицейските митинги се готвят провокации от престъпно проявени.

На оперативно съвещание бяхме осведомени от министър Рашков,че тече организация в цялата страна измежду престъпно проявени субекти, които против възнаграждение биват подтиквани да вземат участие в тези митинги. Част от тези лица които биват подтиквани да вземат участие и вземат участие в провеждането на тази стегната организация в страната, са купувачи на гласове в разнообразни райони на страната, които са известни на Министерство на вътрешните работи. Освен това, най-малко едно от лицата, които са на листата от 19 индивида, които популяризира министър председателят и даде на прокуратурата, също има данни, че оказват помощ за организирането на по-масови митинги макар продължаващия разговор с държавното управление и работата по отразяването на тези претенции ", сподели Бориславова.

От профсъюз " Огнеборец " реагираха остро и желаеха от специалбните служби на Министерство на вътрешните работи да им бъде предоставена информация, в случай че се приготвят провокации.

" Ние изрично се разграничаваме от всевъзможни такива лица, в случай че фактически има такива планове за присъединение към нашия митинг. Протестът ще бъде кротичък, не забравяйте, че ние сме пожарникари и спасители и сме виновни хора, не желаеме да сътворяваме никакво напрежение в страната и обществото. Единствено и единствено настояваме да бъдем чути за нашите претенции ", съобщи Венцислав Станков - президент на НСПС " Огнеборец ".



Четири часа по-късно вътрешният министър разгласи, че е станала неточност. Бойко Рашков посочи, че става дума за провокации, които се приготвят за различен протест- против зеления документ, плануван за идната седмица пред Министерския съвет.

" Ние нямаме никакви опасения, че митингът, който са възнамерявали сътрудниците от синдиката на Министерство на вътрешните работи ще имат дейности, които ще застрашат по някакъв метод публичния ред. Това е изключено. Просто е станала неточност. Имаме поради или е имало поради митингите, които се готвят в сряда ", съобщи той.

Бойко Рашков отхвърли да назове името на лицето от листата с 19-те имена предоставени на прокуратурата, който се твърди, че взе участие в подготвяните провокации. Според вътрешният министър усилита са ориентирани да не се допусне ескалация на напрежението по време на митинга идната сряда, който няма общо с недоволството на служителите на реда.

Репортери: И. Никодимов, И. Цонева, В. Александрова, М. Чернева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР