Премиерът Гълъб Донев и министърът на външните работи Николай Милков

...
Премиерът Гълъб Донев и министърът на външните работи Николай Милков
Коментари Харесай

Външният министър на РСМ е на посещение в България

Премиерът Гълъб Донев и министърът на външните работи Николай Милков ще беседват през днешния ден с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който е на двудневно посещаване у нас.

Очаква се в границите на срещите Османи да сложи въпроса за разкриване на формален македонски културно-информационен център в Благоевград.

Буяр Османи е у нас на двудневно работно посещаване, което стартира през вчерашния ден с присъединяване му в срещата на външните министри от Централноевропейската самодейност. Във видеоизявление пред Македонския културен център в София през вчерашния ден Буяр Османи съобщи:

" Утре ще слага и въпроса за откриването на македонски културен център в Благоевград. Всичко това цели взаимно показване на културата в двете страни. Това е верният път, който би трябвало да следваме посредством институционалните механизми, с цел да се гради доверие сред двете страни. "

Скопие реши да изиска да бъде открит формален център в Благоевград, откакто там беше открит така наречен македонски културен клуб " Никола Вапцаров ", финансиран от частни лица - канадски жители, а сдружението, което стои зад него, е неразрешено с присъда на съда у нас.

Разговорите на Буяр Османи у нас идват след провелата се през вчерашния ден среща на партийните водачи и министър председателят Димитър Ковачевски, отдадена на поправките в конституцията на Северна Македония за включване на българите. Срещата приключи без резултат.

Ковачевски прикани конституционните промени да не се трансформират в спънка, която страната сама си основава.

" Не бива да позволим конституционните промени, за които поехме ангажимент с европейското предложение със заключението на Собранието, да бъдат спънка, която сами ще си сложим. За първи път решенията зависят единствено от нас, а блокадата, в случай че се случи, ще си я създадем ние. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР