Премиерът Бойко Борисов явно е привърженик на политиката на Тодор

...
Коментари Харесай

Този месец - завод, другия - ваксина

Премиерът Бойко Борисов очевидно е последовател на политиката на Тодор Живков и по-специално на едно разпореждане от 70-те години на предишния век по времето на социализма и то е за самозадоволяването на популацията с артикули от персоналното стопанство.

От предходната година Борисов ежедневно търси ниши за самозадоволяване с дефицитни коронавирус артикули - защитни дрехи, медикаменти, маски и дезинфектанти. Размахът на Борисов обаче не стопира дотук. Миналата седмица той се прицели във към момента непокорените от българските производители върхове - производството на ваксини против ковид.

Според изказването му във facebook, представено от всички медии - до три месеца в Разград ще е подготвен новият цех на братята Кирил и Георги Домусчиеви, където ще могат да се създават милиони ваксини против коронавирус и да се избавят човешки животи и той към този момент е уведомил Европейската комисия за опциите на оборудването.

Новото оборудване е част от вложения в заводите на " Биовет " в Пещера и Разград на обща стойност 300 млн. лева, като 200 млн. лева от тях са помощ от Европейската капиталова банка по проекта " Юнкер ". В капиталовото предложение е записано, че в Разград ще се прави уголемение на инсталацията за произвеждане на междинни артикули, ще се инсталира апаратура за произвеждане на имуногенни фармацевтични артикули и ще се строи фотоволтаична централа. Но няма нито дума за ваксини за хора, а и когато се е одобрявал планът, коронавирус още не съществуваше. Нищо, министър председателят разгласи, че към този момент се инсталират - " в случай че други през днешния ден стартират да построяват индустриални мощности, ние сме на фаза монтирането на машини ".

Ако оставим настрани това, идва наред фактът, че планове на съфинансирани от Европейска инвестиционна банка вложения не могат да се трансформират за три месеца. Но даже и това да е допустимо, стартират въпросителните.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев чистосърдечно призна пред БНР, че не знае какво е имал поради министър председателят.
Капитал - брой 12
" Зная, че се работи в Българска академия на науките по наша ваксина, само че е на прекомерно ранен стадий. Другият вид е да се създава ваксина взаимно с различен производител, просто да се употребява базата ", сподели той.

По " Нова телевизия " здравният министър проф. Костадин Ангелов разгласи, че България занапред ще подаде поръчка за присъединяване в общоевропейска стратегия за сливане на индустриалните мощности за всички ваксинопроизводители и вероятно би могла да се контракти с някой от производителите на ваксини, а заводът да получи позволение за произвеждане. Което няма по какъв начин да стане за три месеца.

" Заводът се строи. В дефинитивна фаза е, конфигурира се съоръжение. След това би трябвало да се валидира и да се получат позволения за пускане на произвеждане. Вече господин Борисов, откакто даде обещание, той ще спомага за намиране на сътрудник с технология за ваксина против коронавирус ", разяснява пред Радио " Свободна Европа " изпълнителният шеф на " Биовет " Ангел Желязков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР