Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши

...
Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши
Коментари Харесай

Борисов ще подкрепи Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще поддържа кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски основен прокурор, заяви бТВ, позовайки се на държавната пресслужба. При първото гласоподаване на нейната кандидатура българският дипломат в Европейски Съюз е бил “против “, само че в този момент очевидно има превръщане на настроенията в София поради смяната напразно в Брюксел.

Преди няколко дни се разбра, че и френското държавно управление ще поддържа румънката. Досега Париж поддържаше френския претендент за поста европейски основен прокурор Жан-Франсоа Бонер, който бе определен за водещ претендент на Европейския съвет, само че Европейският парламент поддържа Лаура Кьовеши. Сега институции би трябвало да се спогодят кой да заеме поста.

Срещу Кьовеши се води същинска война от ръководещите в Румъния социалдемократи. Срещу нея беше формирано следствие за корист със служебно състояние и ъття бе извикана на разпит в деня, в който трябваше да бъде изслушана в Брюксел. След това делото бе прекъснато.

Преди дни в някои медии се появи информация, че Бонер е номиниран за различен върховен пост във Франция и по тази причина ще се откаже от конкуренцията. Френският прокурор споделя, че няма да се откаже от конкуренцията за европейски основен прокурор.

Европейската прокуратура ще работи на територията на 22 страни членкина Европейски Съюз, които поддържаха идеятаза основаването ѝ. Сред тях е и България. Целта на новата институцуия е възстановяване на следствията на измами с европейски средства. Ще се проверяват и случаи на корупция, пране на пари и подправяне на публични документи. Условието е да са нанесени вреди на бюджета на Европейски Съюз за не по-малко от 10 000 евро, а при случаите на комплицирани трансгранични измами с Данък добавена стойност – за най-малко 10 млн. евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР