Премиерът Бойко Борисов се обяви за отдаване за безвъзмездно ползване

...
Премиерът Бойко Борисов се обяви за отдаване за безвъзмездно ползване
Коментари Харесай

Горанов поиска паметника на Бузлуджа да се събори, за Борисов казусът е капан от БСП

Премиерът Бойко Борисов се разгласи за отдаване за безплатно прилагане от Българска социалистическа партия на Дома-паметник на връх Бузлуджа, само че кабинетът отхвърли предлагането с 12 на 7 гласа на днешното си съвещание. Предложението беше импортирано за разглеждане на днешното съвещание на Министерския съвет от министъра на районното развиване и благоустройството.

От оповестената на уеб страницата на държавното управление стенограма от дебатите излиза наяве, че максимален съперник на предлагането е вицепремиерът Валери Симеонов. Първоначално той акцентира, че сходно решение ще е " противен казус ". Впоследствие показва и подозрение дали сходен ход няма да се одобри като непозволена държавна помощ за една партия.

След като министърът на районното развиване Николай Ненков и вицепремиерът Томислав Дончев го уворяват, че сходен риск няма, Симеонов декларира: Извинявайте за риторичния въпрос, само че да сте чули в тези 27 години някой път Българска социалистическа партия да вземе нещо от страната, да го възроди, да го възвърне и да й го върне в някакъв по-добър тип?

По време на полемиката Нанков акцентира, че досега само от Българска социалистическа партия публично е изразена подготвеност за поддръжка на паметника.

Горанов: в случай че се съблюдават законите, би трябвало да го разрушим

Финансовият министър Владислав Горанов се концентрира върху това, че са нужни незабавни ограничения. " Вътре е цялостен с графити, играят деца, той си е една забележителност, една развалина, която, в случай че се съблюдават законите в страната, би трябвало да дадем пари да го разрушим. Така че, в случай че ние имаме аргумента, че не би трябвало да го предоставяме на избран заявител, би трябвало да решим в действителност какво вършим с него ", показва той.

Следва включване на премиера Борисов, който изяснява, че откакто преди шест години парцелът е бил възложен на Българска социалистическа партия, а те не са създали нищо, преди влизането в действие на измененията в Закона за държавна благосъстоятелност от февруари тази година, които не разрешават на партии да се дава държавно имущество, клопката е изтъкнат. " Прекрасно знаят, че нашият съдружен сътрудник, а в една двустранна коалиция няма дребен и огромен сътрудник, ще е изрично срещу. Като се има поради, че ние имаме повече министри в кабинета, в случай че наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, основават ни незабавно тежък спор вътре в обединението ", изяснява премиерат.

Борисов: За монумент се е води партизанска война

Той развива и друга догадка, че в случай че Бузлуджа се даде на Българска социалистическа партия, те ще стартират да предявяват непрестанно искания за прилежащи територии. " Вие виждате – за един рисков даже за здравето и живота на хората монумент в София се води партизанска война, подривни дейности. Ако страната тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: " Добре, защо го вършиме? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там ". Ако тръгнем да използван закона, ще кажат: " Те разрушават монументи ". Сиреч, това е един доста обмислен ход на Българска социалистическа партия, тъй като ние на процедура нямаме нито един потребен ход. В шаха се споделя цугцванг – всеки ход ти е неверен ", развива тезата си Борисов.

При гласуването министър председателят изяснява, че е " за " даване на паметника на Българска социалистическа партия, тъй като е подкрепил и предходното решение през 2011 година, когато им е трансфериран парцела. " За протокола записваме: 12 са " срещу " даването на единодушие за основаване на безплатно право на градеж, а 7 сме " за " даването ", заключава Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР