Премиерът Бойко Борисов събра част от туристическия бранш, както и

...
Премиерът Бойко Борисов събра част от туристическия бранш, както и
Коментари Харесай

Пред туристическия бранш Борисов потвърди удължаване на епидемичната обстановка

Премиерът Бойко Борисов събра част от туристическия отрасъл, както и представители на кабинета за ограниченията за началото на летния сезон.

В тази връзка той разясни, че в сряда на Министерски съвет ще внесат за гласоподаване удължаването на епидемиологичната конюнктура. На собствен ред вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че сме подготвени за летния сезон.

Здравният министър Костадин Ангелов пък добави, че откакто Министерски съвет утвърди удължаването на ситуацията в сряда, той на следващия ден ще издаде и заповедта за 3-те метода на влизане у нас на непознатите туристи. Първият е посредством ваксина, стига да е приета от СЗО. Вторият метод е влизане с PCR или антигенен тест. Третият метод е посредством документ за преболедуване. Всички, които подали поръчка за ваксини, ще бъдат ваксинирани от май. Вече били подготвени описите за областите Варна и Бургас.

На собствен ред от сектора разясниха, че се радват, че има ясна визия и ясни правила за това по какъв начин се влиза у нас и по какъв начин нашенците, които ще пътуват, по какъв начин ще се връщат. В тази връзка Георги Рачев изиска тотална реклама от страна на страната, че сме безвредна дестинация.

Борисов пък прикани българите да си показват по какъв начин биха живели при тотална възбрана, както в прилежаща Турция. И още веднъж посочи демократичните ограничения у нас. Напомни какъв брой хора са имунизирани и в границите на няколко седмици щели да се ваксинират и хората в туристическия отрасъл. Като добър знак дефинира премията от съветското външно министерство на нашия министър. Заради усложнената конюнктура в Украйна, можело да чакаме и повече туристи от този регион. Поясни, че приходите на българите се нараснали и в този момент стотици хиляди желали да пътуват.

В тази връзка пък Рачев добави, че БГ екскурзиантът пътува освен в чужбина, само че и из страната.

Борисов на собствен ред съобщи,че в този момент подчертали върху летния сезон, само че би трябвало да се работи и за селския, както и религиозния. Марияна Николова пък подсети, че към този момент са стартирали осведомителната акция за лято 2021. Видеото към този момент било налично. Имали сме нападателна реклама. Именно поради реклама сме имали и добър зимен сезон.

Борисов пък разясни, че в пандемията сме по-добри от съседите с локдаун, давайки да се разбере, че се оправяме добре.

Бранимир Миланов от хотелиерската асоциация пък разяснява, че бил очарован от всичко, което чул. Било значимо да има елементарен достъп на туристите в страната. Изрази вяра за начало на добър сезон, макар че може би нямало да е по този начин сполучлив. Премиерът пък вметна, че септември можело да се върви на море.

Румен Драганов пък посочи, че работата с вицепремиера Марияна Николова и Костадин Ангелов почнала още през март, когато оповестили, че сезонът ще стартира от май. Първо трябвало да бъде повишен срокът на деяние на епидемиологичната ситуацията, а по-късно заповедта с ограниченията за влизане на непознатите туристи. Всичко това щяло да стане в сряда. И по тази причина са съгласни с Ангелов. Заповедта ще е по-обхватна, което по думите на Драганов означавало утрояване на туристите от Израел, както и от Англия. До края на годината у нас ще влязат до 9 млн. души. Ще продължат да се движат в по-малки проценти спрямо 2018 година, само че това били положително обръщение към непознатите туристи. " И като ограничения България имаше много по-гъвкава политика от съперниците. Гърците ни завиждаха. Нямаме нито едно гнездо на заболяване. Гърция при всички ограничения - проби, инцидентен асортимент, имаше доста по-големи проблеми ", сподели Драганов.

Борисов пък на собствен ред разясни, че у нас ние имаме и нула мигранти. Първата му сводка заран от Ангелов е какво правили съседите. Само България не затворила църкви и манастири. Благодари и на Синода за спазването на ограниченията и точно по тази причина на Великден щяло да бъде отворено. Поясни, че имаме над 120 000 ваксини на склад.

Драганов разясни, че първата десетдневка на месеца пътуванията ще са до 500 000. Поясни, че август ще има по 280 000 пътувания през уикенда. Поясни, че би трябвало да се довърши автомагистрала " Струма ", тъй като това е значимо за туризма. А туризма взел участие в проекта за възобновяване с най-малко милиард.

Премиерът разясни, че затварянията нанася вреди на стопанската система. " Понеже сме виновни, другояче нямаше да се занимаваме. Имаме грижа за вас и за хората, за всички. Ние би трябвало от дълго време изчегъртани. Тука трябваше да има един и да тропа по масата: Путин дай туристи, Ердоган дай туристи ", сподели той.

Борисов още веднъж посочи, че на следващия ден в Министерски съвет ще одобряват проекта за възобновяване и ще го пратят. Това са ежедневни договаряния, сподели той. Напомни, че съперниците освен проект не оферират, само че и щаб нямат. " Дават единствено един министър председател който да върне мандата, само че няма министри и екипи, какво ще оферират ", сподели Борисов.

Любен Дилов -син пък прикани за идната среща с транспортния министър за компаниите с дребни бусчета. Поясни, че в случай че хотел има бусче и желае да вземете клиентите от летището до хотела си, би трябвало да се регистрирате като транспортна компания. Другата тематика била компесаторните ограничения за чартърите да важи и за рейсовете - най-малко за предните седалки.

Премиерът в оставка разясни,че всичко това е поради незаконните транспорти. Борисов разясни, че има мораториум и даде да се разбере, че тази концепция би изисквала финансиране. " Някой услугва на президента ", сподели Борисов по адрес на измененията в ИК.

На собствен ред от една от асоциациите на туроператорите разясниха, че те не работят от 13 март 2020 и ще проработят едвам в този момент. Борисов пък изясни, че са утвърдени над 60 млн. лв. за сектора.

Туроператорите пък обясниха, че са сега са безтегловност, като е спряна мярката 60/40, както и част от другите ограничения. " Нека новите ръководещи да имат поради, че страната би трябвало да работи ", споделиха от там. Изтъкнаха, че са си изгубили живия капитал - чиновниците си. Поясни, че нямаме нападателна реклама, макар че сме преференциална дестинация. Една бира в Халкидики била 10 евро, а у нас 10 лв.. По думите им в този момент имаме късмет да излезем от рецесията.

Кметът на Велико Търново Панов, който оглавява НСОРБ, приветства концепцията,че от 1 май стартира да работи туризма. Тук е ролята на локалната власт, която може да помогне с рекламата по своите канали, тъй че по Великден да има по-голяма претовареност. Така още от през днешния ден ще създадат стъпки всички общини да популяризират туризма ни какво за Великден, по този начин и за Гергьовден. Изтъкна смисъла на пътя Русе - Велико Търново, както и довършването на автомагистрала " Хемус ". От НСОРБ упорстват да се съблюдава срокът проектът за възобновяване да бъде импортиран в Европейска комисия до 30 април, като разясни, че има опция в него да се вършат корекции до юни. Призова да продължи програмата за саниране. " Енергийната успеваемост не е единствено стериопор и саниране ", сподели той. Поясни, че са правили изследване и 90 % от българите са удовлетворени от програмата и регистрират намаляването на сметките и скока на цената на техните парцели. Целта е декември България да получи предплатената вноска от 13 %.

Борисов най-после съобщи,че не инцидентно почнал с Европейска комисия. За наслада Европейска комисия обичат България, сподели той и подсети, че сме получили с 2 милиарда повече от Европейски Съюз за идващия финансов интервал. " Който мисли, че елементарно, дано да пробват ", сподели той и подсети по какъв начин са издействали над 200 млн. евро от Европейска комисия за Северозапада.

Въпреки че срещата с туристическия отрасъл бе за летния сезон,Борисов не пропусна да разяснява и политическата конюнктура. Повод пък този път се оказа видеото, пуснато от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов във Facebook, в което той разяснява, че не бягат от отговорност, само че не могат да сформират кабинет.

" Радвам се, че го видях Слави жив и здрав и с подготвеност да ръководи с безусловно болшинство ", сподели министър председателят и добави, че такава в никакъв случай нямало да има. Затова даде да с разбере, че може би би трябвало да прави като системата в Гърция, където първата мощ получава 50 депутати. Поясни, че при избори резултатите още веднъж ще са сходни. " След като не ги желае ГЕРБ, ще би трябвало да се разбере със същите партии ", сподели той. При идващ парламент обаче съгласно Борисов щели да влязат и патриотите.

" Или е доста богата страна или разхищението е в цялостен размер ", сподели Борисов във връзка обстоятелството,че едни избори ще костват още средства. Поясни, че президентът Румен Радев се мотае с втория мандата и задачата е единствено да се сменят изборните правила. " Това е ясно уговорката, който са поели към него. Те нямат отговорност никаква ", сподели Борисов. Напомни, че предходните президентски избори Радев ги е спечелил със старите изборни правила. Напомни, че два пъти са ни спирали еврофондовете, а еврочиновниците доста деликатно четат и слушат какво се случва у нас. " Дай боже по-бързо да ни изчегъртат. Стана един месец и не можем да си тръгнем. В Народното събрание ни поставят мораториум, а Радев ни споделя да работим ", сподели той. Даде да се разбере, че в случай че бил на мястото на Радев щял да назначи служебно държавно управление.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР