Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на всички къщи за гости

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на всички къщи за гости
Коментари Харесай

По разпореждане на Борисов: Започва проверка на всички къщи за гости в страната

Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекция на всички къщи за посетители в страната. Къщите ще бъдат проверявано дали се употребяват по предопределение и в случай че бъдат открити нарушавания, техните притежатели ще възвръщат взетите евросредства. Проверката идва след изнесени сигнали за злоупотреби. Бившият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев към този момент беше упрекнат в закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейски Съюз поради къща за посетители край Сандански.

Има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно и безкомпромисно, разпореди министър председателят на министрите на земеделието и на вътрешните работи поради абсурда с къщите за посетители.

Премиерът разпорежда още да се ревизират и бизнес проектите на притежателите на къщи, които би трябвало да имат избран брой нощувки.

Еврофинансирането, отпускано за една къща за посетители, е приблизително сред 135 и 200 000 евро. Къщите за посетители, издигнати с евросредства у нас сред 2007 и 2013 година, са 746.
Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: До момента от ДФЗ има направена инспекция на към 18% от всички къщи за посетители. По информация от преди седмица може би, са тествани над 110 - приказвам единствено от техническия инспекторат на ДФЗ, къщи за посетители.
Много от тях към този момент ще връщат пари поради противоречие сред заявените цели на програмата и действителното им потребление.
Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: По тях са направени актове и са предявени за възобновяване над 10 милиона лв.. За 32 от тях имаме искане за цялостно възобновяване на сумите. За останалите има отчасти или финансова промяна според от потреблението и осъществяването на бизнес проекта.
Освен инспекциите на Държавен фонд " Земеделие ", прокуратурата и Министерство на вътрешните работи ще насочат напъните си към тези къщи, които към този момент са отвън полезрението на службите.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В ход към този момент са инспекциите по съответните обекти. Ще бъдат обхванати безусловно всички къщи за посетители в цялостен размер. Правят се надлежно насрещни инспекции в общините, дали там са плащани съответните налози, туристически налози. Дали са вписвани в съответните районни ръководства настанените лица.
Ще се ревизира дали притежателите на къщите за посетители са плащали налози, имат ли нужния брой нощувки, както и фирмите-строители и реализатори на всеки съответен план.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР