Премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на бомбоубежищата на територията

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на бомбоубежищата на територията
Коментари Харесай

Бомбоубежищата не са в добро състояние! Има ли рискове?

Премиерът Бойко Борисов разпореди цялостна инспекция на бомбоубежищата на територията на Софийска област, община Самоков и община Ботевград. С нея се ревизират проектите за мобилизационната подготовка и дежурството за обявяване при бомбена опасност.

Toва е рутинна инспекция и няма връзка със абсурда "Скрипал ", каквито информации се появиха в обществените мрежи. Той беше безапелационен, че убежищата са благосъстоятелност и отговорност на регионалните управи.

Според някогашния шеф на "Гражданска отбрана " Андрей Иванов бомбоубежищата в страната се построяват основно след ВСВ за укриване на популацията при бомбена или нуклеарна опасност.

"Типичното бомбоубежище е с тухлена структура, солиден насип и е добре оборудвано. Проблемът в България е неналичието на финансови средства. Ако се поддържат според условията, те ще могат да предпазят популацията от нахлуване с нуклеарно и химическо оръжие. Ако кажа обаче, че положението им е идеално - ще излъжа ", посочи Иванов в "България заран ".

Той твърди, че въпреки всичко е облекчение, че при бомбена опасност могат да бъдат употребени метрото и някои подлези.

"За всяка община би трябвало да има направен доклад за укриване на популацията по време на война. Под всяка постройка, строена преди 90-те години, има бомбоубежище. Ако се поддържат всички, ще може цяла София да се скрие без проблем ", означи някогашният шеф на "Гражданска отбрана ".

По думите на изпълнителния шеф на "Метрополитен " ЕАД Стоян Братоев при рискови обстановки в тунелите и станциите на метрото могат да бъдат скрити хиляди.

"Едно от условията при градежа на метрото е структурата да устоя на ударна вълна. Има и нужните вентилационни системи и специфичен тръбопровод, обособен от централния. Всичко, което е належащо, е подсигурено ", акцентира Братоев пред Bulgaria ON AIR.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР