Премиерът Бойко Борисов отказва срещата си с македонския президент Георге

...
Премиерът Бойко Борисов отказва срещата си с македонския президент Георге
Коментари Харесай

Бойко Борисов отказал да се срещне с македонския президент

Премиерът Бойко Борисов отхвърля срещата си с македонския президент Георге Иванов, която бе планувана за на следващия ден заран, оповестява „ 24 часа “ от сигурни източници.

Държавният глава на Македония е към този момент в България и малко по-късно ще бъде признат от сътрудника си Румен Радев. Срещата на Иванов с Борисов е част от формалната стратегия на неговата аудиенция.

Премиерът Борисов разпоредил на външния министър Екатерина Захариева също да не приема македонския президент , настояват още източниците на „ 24 часа “.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева би трябвало да бъде на посещаване в Република Македония от 15 до 16 юни.

Причината да отхвърля двете срещи е безусловно арогантното държание на Георге Иванов през вчерашния ден във връзка с постигнатото съглашение за името в разногласието сред Гърция и Македония, написа още медията.

Македонският президент Георге Иванов съобщи в излъчено онлайн послание, че няма да подпише контракта за смяна на името на Македония.

Президентът на Македония: няма да подпиша контракта за смяната на името

Той акцентира, че в сряда за първи път е бил осведомен с текста на контракта и процесът на договаряне с Гърция. Иванов сподели, че на срещата, която имал сутринта с премиера Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров им споделил, че това е техен персонален контракт.

“Целият този преговорен развой беше безконтролен и непрогледен, заради което се стигна до този резултат “.

Президентът акцентира, че няма да легализира политически "незаконни постройки “.

Иванов също по този начин зададе реторичния въпрос каква е била задачата на договарянията – дали "за да се одобряват всички гръцки претенции и ултиматуми “?

„ С подобен контракт се отварят доста повече въпроси, в сравнение с се затварят. Гърция извърши максималистичните си претенции. Това, което направи с македонците в Гърция, в този момент с този контракт ще го направи и с македонците в Македония. “

Според президента договорът за името – Република Северна Македония – изтрива историята на страната. Той също по този начин прикани да „ не се оскверняват “ задачите на страната - "ЕС и НАТО не могат да са оправдание “.

След като направи констатацията, че „ този контракт не сплотява, а поляризира обществото “, Георге Иванов акцентира, че няма да го подпише.

Разбраха се: името е Република Северна Македония

Реакциите след новото име на Македония

Хиляди македонци желаеха предварителни избори с митинг

120 секунди е траяла срещата сред Георге Иванов, министър-председателя Зоран Заев и външния министър на страната Никола Димитров . По време на диалога през вчерашния ден Заев и Димитров е трябвало да осведомят президента на страната за постигнатото до този миг по отношение на договарянията за името с Гърция.

Македонски медии оповестяват от свои източници в президентството, че щом двамата министри са влезнали в кабинета на Иванов, той ги е попитал имат ли доказано съглашение с Гърция. Те са му дали отговор утвърдително и той е декларирал, че няма потребност срещата да продължи.

Споразумението, контрактувано през вчерашния ден сред министър председателите Заев и Ципрас, планува страната да се назовава Република Северна Македония. Очаква се то да бъде подписано от външните министри на двете страни този уикенд. След това би трябвало да бъде гласувано в македонския парламент и в случай че той го утвърди, ще е нужен подписът на президента.

Ако Иванов откаже да го подпише, документът ще бъде върнат в Народното събрание. Ако съглашението мине на второ гласоподаване, президентът ще би трябвало да го подпише, показва Асошиейтед прес.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР