Премиерът Бойко Борисов обеща днес да изпълни всички препоръки за

...
Премиерът Бойко Борисов обеща днес да изпълни всички препоръки за
Коментари Харесай

Премиерът обеща да изпълни всички препоръки на Венецианската комисия за реформи в съдебната система

Премиерът Бойко Борисов даде обещание през днешния ден да извърши всички рекомендации за промени в правосъдната система на Европейска комисия за народна власт посредством право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия.

След като разгласи, че интернационалната рейтингова организация Standard & Poor`s (Стандард енд Пуърс) е повишила кредитния рейтинг на България, Бойко Борисов сподели, че има някои неща, които държавното управление може да направи, с цел да върви страната напред, измежду които е и продължение на промените в правосъдната система.

" Продължаващите структурни промени в правосъдната система биха могли да са от изгода за възстановяване на бизнес средата. Затова си спомняте, че изправих едно писмо на Жан Клод Юнкер, попитахме Венецианската комисия какво мисли за нашите промени, доколкото знам идващия петък ще имат съвещание, ще ни пуснат рекомендациите. И от в този момент мога да ви кажа, че това, което ни предлагат, ние ще го осъществим в цялостния му размер, с цел да можем да продължим пътя си все нагоре и напред ", разгласи министър-председателят, който четеше от лист хартия констатациите на организацията на публицисти.

След това той направи поръчка за промени в антикорупционното законодателство, органът по приложението на което ще бъде управляван от сегашния основен прокурор Сотир Цацаров по предложение на ГЕРБ. " От значително значение съгласно " Стандарт енд Пуърс " е да се продължи реформирането в антикорупционното законодателство - това вършим сега - и означават, че напредъкът на България в тази област е приет по механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия (ЕК), което е значимо, защото при новата многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз критериите за правова страна биха могли да се взимат поради ", продължи да чете Борисов. После сподели, че средствата за България ще бъдат увеличени с 8%.

Каква промяна

В началото на ноември специалистите от Венецианската комисия посетиха България, с цел да дадат оценка на следващите опити на българското държавно управление да извърши уговорката си за въвеждане на гаранции, че в България може да бъде извършено дейно и без значение следствие на основния прокурор при съществуване на данни, че той е направил закононарушение. В момента такава опция не съществува и даже обвинителят да извърши тежко съзнателно закононарушение, може самичък да спре следствието против себе си.

Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския основен прокурор е разпознат от европейските институции преди повече от 10 години, напомня " Капитал ". Той се дължи на обстоятелството, че основният прокурор стои отпред на една мощно йерархизирана конструкция, която има монопол върху следствието. Той има власт върху всеки прокурор, както и мощно въздействие във Висшия правосъден съвет (ВСС), само че върху него на практика няма надзор и той не дължи отчетност никому.

Още в първите си дни като министър през април Данаил Кирилов разгласи, че негов приоритет ще е правенето на законопроект, който да сътвори механизъм за търсене на отговорност на тримата огромни в правосъдната власт.

Срещу лансирания от него законопроект се сътвори сериозна съпротива. Много адвокати обявиха, че той на процедура няма да е ефикасен против основния прокурор, тъй като оставя следствието в периметъра на прокуратурата, т.е. под егидата на основния прокурор, а в същото време на процедура основава имунитет против наказателно гонене на " тримата огромни ", като планува, че следствието против тях ще е допустимо единствено след позволение от Висш съдебен съвет.

През септември Кирилов изиска от комисията експертна оценка на лансирания от него законопроект за нов механизъм за премахване и следствие на " тримата огромни " в правосъдната власт - основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Очаква се другата седмица той да пази плана си пред Венецианската комисия.

Във вторник президентът Румен Радев подписа декрет за назначението на Иван Гешев за основен прокурор и анонсира спор за промени в конституцията, касаещи работата на прокуратурата. Държавният глава акцентира, че в настоящия парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му, поради което и обществото ни е изключително сензитивно към тази процедура. С изявлението си Румен Радев направи тезисно обръщение, че главен проблем към фигурата на основния прокурор е неговата безконтролност.

Новоназначеният Иван Гешев обаче счита, че е мит, че основният прокурор е недостижим и всесилен и той се построява с политически цели.

Каква оценка

Преди да замине за Мадрид, където ще взе участие в в 25-ата конференция по изменение на климата, министър председателят Бойко Борисов предложения публицисти на летището, с цел да обясни за покачвания кредитен рейтинг на страната ни. Той извади лист хартия и изчете констатациите на интернационалната рейтингова организация, измежду които - стабилно икономическо развиване без макроикономически дисбаланс, постоянен прогрес по присъединението към така наречен чакалня за еврозоната ERM II, усъвършенствана рамката за битка с изпирането на пари и други

" Нетният държавен дълг е с шест процентни пункта по-нисък от преди 5 години, ниският дълг на държавния и частен бранш и остатъците по настоящата сметка обезпечават на България буфери при външен потрес, фискалната позиция на България се е подобрила в последните няколко години, стопанската система пораства устойчиво и се планува растеж 3.6%, българският банков бранш е сполучлив и печеливш, регистрирано е, че обединението може да извърши мандата си, има политическа котва ", разгласи още министър-председателят. Той сподели още, че финансовият министър Владислав Горанов е добър собственик и поради това не му желае оставката.

Накрая заяви, че ще извърши всички рекомендации - с изключение на за продължаването на промяната в правосъдната власт и тези за по-голямо асимилиране на средствата от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР