Премиерът Бойко Борисов направи изявление във Фейсбук по повод Деня

...
Премиерът Бойко Борисов направи изявление във Фейсбук по повод Деня
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук!

Премиерът Бойко Борисов направи изказване във Facebook във връзка Деня на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век, който се отбелязва през днешния ден. Без да загатва политическата рецесия у нас и митингите против държавното управление, той обаче явно загатва за президента Румен Радев, който към този момент няколко пъти с вдигнат пред протестиращите пестник прикани: " Мутри, вън! "

В формалния си профил в обществената мрежа министър-председателят написа:

" Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки ориси. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани съществени свободи, нямат място в днешния свят! Няма място и за националсоциализъм и комунизъм. Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделяне. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение сред жителите не са знак на демокрацията . Правова страна не се реализира с жестоко нарушение на правовия ред, както се внушава през днешния ден. Историята би трябвало да се помни, с цел да се взимат верните решения даже когато са сложни за взимане. Вярвам, че ред, развиване и съгласие се реализират с разговор, а не с пестник! Затова дано ги отстояваме с каузи.

Поклон пред паметта на жертвите на тоталитарните режими! ".

Датата 23-и август е избрана за Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими, тъй като на този ден през 1939 година външните министри на сталинския Съюз на съветските социалистически републики (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за съдействие сред двете тоталитарни страни с три секретни протокола, с които дефинират сферите на въздействие, отнасящи се до Полша и прибалтийските страни.

Официалното название у нас е Ден наизуст за закононарушенията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за удостояване паметта на жертвите им. Решението бе взето на 27 ноември 2009 година от 41-то Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предлагането датата 23-ти август да се празнува като " Ден на жертвите на сталинизма и нацизма " е направено през юни 2008 година на конференцията в Прага под надпис " Европейската съвест и комунизмът ", където е призната и придобилата популярност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически пандизчии, учени, писатели и дисиденти, приканва за интернационално наказание освен на нацистките закононарушения, само че и закононарушенията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - денят на подписването на споразумението сред Хитлер и Сталин , да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 година, Европейският парламент приема своя декларация с рекомендация към страните членки на Европейски Съюз за оповестяване на Ден за възпоминание на жертвите на закононарушенията на сталинизма и нацизма. Различните парламенти одобряват разнообразни наименования за деня наизуст, само че смисълът е еднакъв.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР