Премиерът Бойко Борисов и още две-три важни персони от антуража

...
Премиерът Бойко Борисов и още две-три важни персони от антуража
Коментари Харесай

Борисов не смее да наруши омертата за броя на болниците, запушва дупки

Премиерът Бойко Борисов и още две-три значими персони от антуража се срещнаха с протестиращите медицински чиновници. Нещо като височайше снизхождение преди Коледа, благотворителен жест един тип. Протестиращите обаче предиздвикали първенците да ги чакат. О, смут!
Това толкоз наранило прес-цантъра на Министерски съвет, че оттова пуснали във Facebook фотоси, по какъв начин министър председателят тръпне в очакване… Само дето не се споделя, че сестрите научили за срещата от служителите на реда край тях и от публицисти.

Пиарите на премиера явно считат срещата за комфортен мотив да бележит персоналните заслуги на своя шеф, който още веднъж ще разсече следващия гордиев възел. Веднъж в древността това направил Александър Велики, а в наши дни… знаете кой…

И той го направи: даде обещание да извърши инспекции и да подкрепи със средства там, където те не стигат. С нашите средства, само че той ги дава. Т.е. подрежда на Горанов и оня изважда от ханата някой лев и го дава по благосклонност.

Борисов несъмнено и на тази среща е потретил и постотнил, че дава съвсем 4,4 млрд за опазване на здравето и не знае, за какво не стигат. И до момента в който той се чуди, всички останали от дълго време са наясно.

Сбъркана е цялата система, а едно нещо се премълчава и единствено двама-трима специалисти напълно внимателно загатват, че броят на лечебните заведения в България е неуместно огромен. Верно ли? Няма ли кой да каже тази сакрална загадка на премиера, с цел да замахне с меча и възелът… нали…

Спокойно, няма да замахне, само че е добре да напомним за Н-ти път.

Над 500 медици напущат България всяка година. 26 000 медицински сестри не доближават. На места този дефицит е в сериозна точка. В дребни обитаеми места и райони обезпечеността с лекари е едвам 20%. В доста села хорта умират, тъй като нямат достъп до медицински грижи. Недостигът на експерти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години.

В България има над 460 лечебни заведения, при население под 7 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на здравното обслужване обаче сме на последно място. Затова пък приетите в болница са най-вече на глава от популацията в цяла Европа. Броят на болничните кревати – също. Лежат и заболели, и кандидат-болни, и здрави. Важното е стремително да се усвояват милиардите.

В Нидерландия, която от години е преди всичко по качество на опазването на здравето, лечебните заведения са 120! При население 11,5 милиона.

По показател EHCI за качеството на опазването на здравето в Топ-5 на Европа са: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 - 870 точки от 1000 вероятни. България е с 458, което значи „ сериозно ниски стойности на всички индикатори “. 4,4 милиарда се наливат, с цел да ни обезпечат последното място. И първо по заболеваемост и смъртност.

Германия затваря лечебни заведения от години. През 2000 година те са били 2242, а през 2015 година – 1980. Частните лечебни заведения също са понижени – през 2012 година са 579, а през 2014 година – 561, а през 2018 – с още 45 по-малко. Екипировката е ултра съвременна, подвижността на екипите – нараснала 3,4 пъти. Същата наклонност е в Австрия, Скандинавия, Франция и прочие

Кой ще се нагърби да изрече на глас истината? Да попита по какъв начин биха изглеждали болничните заведения, в случай че бяха 120, колкото в Нидерландия, и употребиха въпросните 4,4 милиарда? Какви щяха да са заплатите на медиците и в какви условия щяха да работят и да лекуват болните? Колко вертолета и супер съвременни реаномобили щяха да са разполагаем?

Но тази истина няма да бъде изречена.

Частни лечебни заведения би трябвало да има – спор няма. Но по модела на Нидерландия, Германия, Дания и прочие Тук те се конкурират по брой с кварталните казина, пунктовете за продажба на талони на щастието и аптеките. Което е чисто български феномен. Лош феномен. Според медици, към 10-15 души са огромните играчи, които управляват усвояването на многомилиардния здравен бюджет.

Българите, които са най-бедни в Европа, доплащат 47% от горната страна за медицински услуги. В най-развитите страни този % е 15-20 на 100. Тези 10-15 боса (някои даже не са медици) са тясно свързани с политици от висшите етажи на властта. И това се знае от всички. Само че никой не смее да ги назове, камо ли да ги пипне даже с пръст.

Затова диалогът на „ Дондуков “ 1 с медицинските чиновници е следващата официална угриженост. Няколко обещания, отпуснати пари на парче (евентуално някой ден...) и дежурната фотосесия. Алилуя. Алилуя…

Алилуя, благи сестри, докарани до ръба на оцеляването и нормалността. Алилуя…

Но няма кой да ви помогне. Защото диалозите за тези 4,4 милиарда се водят другаде. Бог високо, цар – надалеч. Истинските лекари, сестри, санитари и останали чиновници са просто пионки. Като и всички ние, останалият заряд на страната.

Лидия Димитрова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР