Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат
Коментари Харесай

Знакова визита: Борисов се срещна с турски министър

Премиерът Бойко Борисов и министърът на стопанската система на Турция Нихат Зейбекчи разискаха на среща в София положението на икономическото партньорство сред двете страни и опциите за разширението му.

Междувременно Турция показа на Европейски Съюз предложение, с което ще извърши всички критерии европейски критерии за отпадане на визите, което ще бъде разисквано на срещата на върха във Варна на 26 март.

Борисов: Европейски Съюз не би трябвало да обръща тил на Турция

Обсъдиха нов вид връзки сред Турция и Европейски Съюз

Днес Борисов уточни отличните контакти с в разнообразни стопански браншове и че ползотворните добросъседски връзки сред България и Турция способстват за повишение на двустранния стокообмен и усилване на търговско-икономическото партньорство.

Пример за това са турските вложения у нас, които за интервала януари-септември 2017 година възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на предходната година се следи растеж и на стокообмена с Турция със 17,4 %.

Българският министър председател и турският министър означиха, че капацитетът за развиване на търговско-икономическото съдействие и вложения надалеч не е привършен . На срещата беше посочено, че ползата на турските компании у нас е ориентиран към планове, свързани с създаване на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната индустрия също оферират необятно поле за вложения. По време на диалога беше установено, че съществува капацитет за навлизането на още производители на автомобилни елементи – бранш, в който Турция има съществени обичаи и дял в международното произвеждане. Двете страни ще продължат да работят взаимно и по построяването на смесени предприятия.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи разискаха и двустранното съдействие в региона на енергетиката.

В диалога беше посочена значимостта за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна , като значима роля в това отношение има построяването на междусистемна газова връзка.

След диалога с Борисов турският министър се срещна и с българския си сътрудник Емил Караниколов. Двамата се договориха за провеждането на два взаимни бизнес форума през тази година, които да засилят развиването на търговско-икономическото съдействие. Бизнес форумите ще бъдат проведени напролет в Турция и през есента в България, оповестиха от МИ.

Министър Караниколов уточни, че Турция е един от водещите търговски сътрудници на страната ни и заема 3-то място в българския експорт с дял от 7,7%. Той показа пред министъра на стопанската система на Турция ограниченията за поощряване на вложителите, както и опциите които предлага страната ни в Индустриалните зони.

Караниколов и министър Зейбекчи се договориха за построяването на бизнес и търговски центрове в двете страни, с цел да бъде осъществен по-добре капацитета в стопанската система. Двамата разискаха още опциите за вложения в инфраструктурни планове и съдействието в региона на земеделието.

За интервала януари-септември 2017 година износът за Турция е в размер на 1,527 млрд.евро, с което се регистрира 7.7% дял от общия експорт и растеж от 12.5%. Вносът от Турция е в размер на 1,386 млрд.евро, с което се регистрира 7.0% дял от общия импорт и растеж от 23.4%. Двустранният стокообмен за интервала е в размер на 2,913 млрд.евро.

Турският министър на стопанската система се срещна през днешния ден и с вицепремиера и първи посланик на България Екатерина Захариева.

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е огромна опция както за България, по този начин и за Турция ”, означи Зейбекчи пред министъра на външните работи.

Междувременно Турция показа на Европейски Съюз предложение за оставащите 7 ограничения, които не е изпълнила, с цел да получат нейните жители право на безвизово пътешестване в Шенгенската зона.

„ Някои ограничения бяха направени по метод, който няма да прокара път за намаляване на битката на Турция против тероризма и бяха изпратени на ЕС”, съобщи Ибрахим Калън представител на президента Реджеп Ердоган.

Турското държавно управление ще промени закона за битка с тероризма, като Анкара чака процесът на либерализиране на визовия режим да приключи най-вече за година и половина.

Външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция е изпълнила цялата нужна работа за осъществяване на оставащите седем критерия от общо 72 за безвизово пътешестване до Шенгенската зона. „ Сега топката се намира в полето на ЕС”, сподели Чавушоглу.

Много пъти призовавахме Брюксел за среща на върха Турция – Европейски Съюз, в този момент най-сетне публично ни осведомиха . На 26 март във Варна, България, в границите на българското европредседателство тази среща ще се състои. Тогава ще обсъдим по какъв начин ще продължим напредъка”, разяснява министърът по европейските въпроси на Турция Йомер Челик.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР