Премиерът Борисов призова към спокойствие и дисциплина. © Георги Кожухаров

...
Премиерът Борисов призова към спокойствие и дисциплина. © Георги Кожухаров
Коментари Харесай

Премиерът: Да се молим Господ да ни пази здрави

Премиерът Борисов прикани към успокоение и дисциплинираност.

© Георги Кожухаров " Светът не е квалифициран за грипната зараза от ковид. Това е един тип война. Години наред сме гледали холивудски продукции и на всички места все за вируси приказват по какъв начин някой гадина ги намерил и изпуснал и го популяризира по света. Надали ще научил кой е този гадина в тази ситуация, само че във всички случаи ще берем загуби за милиарди и трилиони ". Това сподели министър председателят Бойко Борисов след края на съвещанието на съвета по сигурността, на което той ги срещнал с диалога си с водачите на останалите страни-членки на Европейски Съюз.

По думите му по време на тази полемика е станало ясно, че пикът на епидемията от COVID-19 в Европейски Съюз се чака да бъде през септември и евентуално вирусът няма да се повлияе от топлото време, както останалите грипни вируси. Пак тогава ще бъде сертифицирана и първата ваксина против ковид и евентуално първото лекарство.
" Да се молим Господ да ни пази здрави, какъв брой хора умират всеки ден от рак и произшествия ", сподели Борисов, който прикани за успокоение, дисциплинираност и съблюдаване на защитните ограничения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Той добави още, че нито една европейска страна няма ресурси от маски и защитни дрехи, тъй като производството им от дълго време е изнесено в Турция и Китай. Той се разпореди да бъдат доставени незабавно защитни дрехи там, където липсват. Днес няколко медицински сестри и лаборантки в белодробната болница в София обявиха, че ще подадат оставки поради неналичието на задоволително защитни дрехи. В клиниката са изпратени за обзор и лекуване контактните лица със фамилията, болно от ковид, което беше диагностицирано в " Пирогов ".

Храна и вода има, ще произвежаме маски и дрехи

Премиерът добави още, че и в България, и в границите на Европейски Съюз има задоволителни ресурси от храна и вода. Веригите хипермаркети разполагат със стока най-малко за 30-40 дни, тъй че няма смисъл жителите да се презапасяват.
Той прикани здравния министър Кирил Ананиев да пазари дрехи, маски и калцуни, а също така добави, че българските защитни дрехи към този момент са сертифицирани и производството на първите 1000 бройки във военното интендантство ще стартира през днешния ден. Те могат да се перат по 50 пъти след първото обличане.

Рано сутринта заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков персонално посрещна на Капитан Андреево тировете със защитни дрехи за медиците.

Край на грипната почивка, всеобща стерилизация

Грипната почивка стопира, в това число и в градовете, в които има установени случаи на ковид, реши съветът по сигурността към Министерския съвет, който одобри ограничения за попречване на инфекцията за области, в които са открити и в които не са открити инфектирани. Дали ваканцията в София ще продължи към този момент е решение на столичния кмет. Днес Йорданка Фандъкова съобщи, че съгласно нея ваканцията може да бъде продължена до края на седмицата.

В учебните заведения и детските градини, обаче, няма да бъдат допускани деца и учители с гриподобни признаци. Освен това, в случай че има възпитаник от контактно със инфектиран пациент семейство, той не би трябвало да върви 14 дни на учебно заведение. Ако преподавател или възпитаник се разболее, учебното заведение или детското заведение се затваря за 14 дни.

Всички заведения за хранене и заведения би трябвало да обезпечат разстояние най-малко един метър сред посетителите си, сподели ген. Венцислав Мутафчийски. Освен това те би трябвало да бъдат дезинфекцирани три пъти на ден и да бъдат проветрявани постоянно. Това се отнася и до кината и театрите, които би трябвало да настаняват феновете си през една седалка и да дезинфекцират салона след всяка режисура.

Щабът взе решение за възбрана на всеобщи събития над 250 души, като при конференции, да вземем за пример, би трябвало да бъде обезпечено разстояние сред присъстващите от най-малко един метър.

Кметовете и регионалните шефове би трябвало да решат дали да разрешат ваканции или да забранят театралните постановки и кинопрожекциите. Първите пет минути на всеки най-малко първи час в учебно заведение ще стартират с лекция от учителите по какъв начин учениците да се предпазят и да съблюдават персонална хигиена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР