Премиерът Борис Джонсън постигна днес това, което предшественичката му Тереза

...
Премиерът Борис Джонсън постигна днес това, което предшественичката му Тереза
Коментари Харесай

Две напред една назад - парламентът почти прие сделката за Брекзит

Премиерът Борис Джонсън реализира през днешния ден това, което предшественичката му Тереза Мей не съумя - да придвижи договорката си за Брекзит две (от пет) стъпки напред към одобрение в Народното събрание в Лондон. Но той изгуби различен значим избор - за оферти от държавното управление график за окончателното приемане и задействане на съглашението до 31 октомври. Това е датата за овакантяване на Европейски Съюз от Англия, на която Джонсън продължава да упорства, въпреки да бе заставен от Народното събрание да изиска отсрочване от останалите 27 страни в съюза.

Джонсън завоюва гласуването за договорката на първо и второ четене в Камарата на общините. Сега би трябвало тя да мине през специфична комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите обявиха, че е нереалистично настояването на премиера всички законодателни процедури по заемащият над 110 страници закон за напускането на Европейски Съюз да бъдат завършени за 3 дни. Според тях за толкоз огромен и значим документ в естествени условия за нужни седмици.

Преди да отхвърлят този график Джонсън ги предизвести, че в случай че Народното събрание си мисли да отсрочва за декември или януари, той ще провокира предварителни избори. След вота той съобщи, че ще слож ипауза на законодателството, до момента в който Европейски Съюз " съобщи желанията си ". Говорител на Европейската комисия разяснява, че " означаваме резултата от довечера и чакаме английското държавно управление да ни осведоми за идващите стъпки ".

Лидерът на ръководещите консерватори в Камарата на общините сподели, че в сряда и четвъртък ще се дебатира годишното послание на кралица Елизабет II от 14 октомври, а в петък няма да има съвещание. Речта е на процедура програмата на държавното управление за идващите 12 месеца, която е формирана от него и предоставена на монарха да я прочете на тържественото съвещание.

Джонсън получи поддръжката на 329 депутати - всички консерватори и 19 лейбъристи (без торите, които той изгони от партията преди няколко седмици). Против са 299 депутати и това е задоволително вотът да мине сполучливо за държавното управление.

Премиерът обаче бе декларирал, че ще изтегли законопроекта, в случай че късите периоди за разглеждане и гласоподаване на договорката не бъдат утвърдени от Народното събрание. Така и стана, а това още веднъж ускори изказванията, че ще има предварителни избори.

По-рано довечера източници на " Файненшъл таймс " обявиха, че държавното управление е склонно да одобри доста малко - евентуално единствено 10 дни - удължение на периода за Брекзит, с цел да завърши процедурите в Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (781)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР