Премиерът Борис Джонсън обмисля да поиска от кралицата да замрази

...
Премиерът Борис Джонсън обмисля да поиска от кралицата да замрази
Коментари Харесай

Какво е пророгация на парламента и как води до хаотичен Брекзит

Премиерът Борис Джонсън обмисля да изиска от кралицата да замрази работата на Народното събрание за няколко седмици и по този начин да сложи депутатите пред приключен факт да нямат време за попречване по законодателен път на Брекзит без договорка, настояват английските медии.

Процедурата, известна с латинския термин пророгация, би вкарала Елизабет Втора непосредствено в окото на политическата стихия към напускането на Европейски Съюз, откакто до момента Бъкингамският замък се въздържаше да заема позиция по референдума от 2016 година и хода на договарянията с Брюксел.

Повечето депутати от Камарата на общините са срещу безреден Брекзит и може да се опитат да го предотвратят, когато се съберат в понеделник след лятната почивка. Бившият закостенял министър председател сър Джон Мейджър заплаши да отиде в съда, с цел да попречи на Джонсън да блокира Народното събрание.

В сряда внезапно се ускориха изказванията от последните дни, че министър председателят ще опита някъде към 9-10 септември да задейства пророгация, която да продължи до 14 октомври, когато би трябвало да е годишното послание на монарха към двете камари и елита на Обединеното кралство.

Така няма да остане софтуерно време за попречване на Брекзит без договорка на в нощта на 31 октомври против 1 ноември. Няма време и за одобрение преди този период на възможна нова договорка с останалите 27 страни от Европейски Съюз. Камарата на общините ще се събере на 14 октомври (понеделник) а 17-18 октомври (четвъртък-петък) същата седмица е последният Европейски съвет преди Брекзит.

Последният път, когато е прилаган този политически стимулиран ход за заобикаляне на Народното събрание, е през 1948 година - когато Камарата на лордовете отхвърля да утвърди закон, напомня Би Би Си.

Какво е пророгация

Пророгация не значи разформироване, а единствено прекъсване работата на Народното събрание. Това нормално се случва един път годишно за малко време - някъде през април или май.

През това време стопира всякаква активност в Уестминстър, заради което множеството проектозакони, които не са довършени, нормално " умират ", въпреки че напредването на някои текстове може да продължи в идната сесия.

Депутатите не престават да заемат постовете си, а министрите - да работят, само че няма диспути и гласувания в Народното събрание. Това е разликата от разпускането на Камарата на общините - тогава всички депутати напущат постовете си, с цел да стартират акция за идните парламентарни избори.

Има ли право министър председателят за затвори Народното събрание

На доктрина - да. Няма потребност депутатите да утвърждават пророгацията, тъй като това е пълномощие на монарха. Елизабет II взима решението по рекомендация на своя министър председател.

Затова се счита, че за един министър-председател с твърдо желание да докара страната до Брекзит без договорка е задоволително да убеди кралицата, че верният ход в сегашния миг е да фрапантно да понижи въздействието на депутатите над събитията.

Щом Народното събрание не заседава, депутатите няма да могат да блокират безреден Брекзит, даже с цената на избор на съмнение към премиера.

Джеръми Хънт, едно от най-често спряганите имена за временен министър председател при вероятно премахване на Борис Джонсън в идващите 2 месеца, изрично изключи да прибягва до пророгация. Джонсън, от своя страна, споделя, че " не изключвам нито една опция ".

Колко противоречив е подобен ход

Цялото внимание ще се стовари върху кралицата, тъй като молбата на премиера е напълно ясно и ще я вкара в сърцевината на разногласията за Брекзит.

Процедурата за повече от 100 години е чиста условност, която Бъкингам е одобрявал, само че в сегашната обстановка Елизабет II ще би трябвало съществено да намерения дали да не отхвърли молбата на Джонсън.

Основният претекст не е дали Елизабет II е " за " или " срещу " оставането в Европейски Съюз, а че без работещ парламент става доста по-трудна подготовката и прекосяването през Брекзит без договорка. Правителството ще продължи към крайната си цел, само че няма да може да прокарва закони за намаляване на рецесията, която ще провокира, в това число тъй като няма да разполага законно с повече финанси и запаси.

Референдумът от 2016 година дефинира страната да напусне Европейски Съюз, само че по-късно бе решено, че окончателното утвърждение за метода, по който да стане това, е в ръцете на депутатите, а сега множеството от тях са срещу Брекзит без договорка. Така има и известно несъгласие за демократичността на пророгацията - от една страна, тя осъществя волята на болшинството гласоподаватели от лятото на 2016 година, от друга се лишава право на народните представители, доказано от съда.

Може ли да бъде спряна пророгацията

Джон Мейджър счита, че кралицата въпреки всичко ще даде утвърждението си, тъй като отводът би основал конституционно напрежение. Молбата на Джонсън към нея може да бъде оспорвана в съда, само че решението на монарха - не.

Премиерът обаче е уверен, че опасността за правосъдна процедура за прекъсване на предлагането му е неуместна и правните му съветници са стигнали до умозаключение, че имат превес доводите за правда на деяние за заледяване работата на Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (671)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР