Премиерът акад. ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис

...
Премиерът акад. ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис
Коментари Харесай

България ще бъде домакин на среща за регионална свързаност

Премиерът акад. ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година и на Румъния Йон-Марчел Чолаку на 9 октомври т.г. в резиденция „ Евксиноград “.

Поканени са също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и президентът на Молдова Мая Санду. Срещата беше контрактувана по време на еднодневното посещаване на акад. Денков в Атина през вчерашния ден, оповестяват от държавната осведомителна работа. 

Основна тематика на диалозите край Варна ще бъде районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова.

Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни. Бъдещият кулоар ще действа още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите сред тях отпаднат.

Европейският съюз (ЕС), Гърция, страните от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова поддържат постигането на резистентен мир в Украйна въз основата на мирния проект на украинския президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. Те обявиха това нощес на вечеря в Атина, чийто хазаин беше гръцкият министър председател Мицотакис. Освен водачите на изброените страни, в събитието се включиха също ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел  Шарл Мишел Шарл Мишел – белгийски политик и министър председател на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 година в, Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. 

Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на Европейски Съюз към разширение на съюза както към Западните Балкани, по този начин и към Молдова и Украйна. Този развой обаче би трябвало да върви по едно и също време с промени в тези страни, подчертаха европейските водачи.

В Атина президентът Зеленски за следващ път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна.

На среща сред двамата министър-председателят напомни на украинския държавен глава, че към този момент има решение на българското държавно управление за изпращане в Украйна на 100 бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За привършване на процедурата се чака ратификация от Народното събрание.  

Зеленски удостовери интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „ Белене “ и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, изясни министър председателят. 

Предвид агресивното държание на Русия в Черно море, украинският президент сложи въпроса за съгласувани старания на черноморските страни членки на НАТО за обезпечаване на сигурността там. Украйна към този момент води диалози на тази тематика с Турция и Румъния и насочи покана към България да се включи в тях.    



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР