Премиерът акад. Николай Денков продължава традицията да отговаря на въпроси

...
Премиерът акад. Николай Денков продължава традицията да отговаря на въпроси
Коментари Харесай

Денков във Facebook: Няма да отстъпим пред енергетиците, в протестите се намесват проруски интереси

Премиерът акад. Николай Денков продължава традицията да дава отговор на въпроси на жители онлайн във Фейсбук.

 

Войната сред " Хамас " и Израел към този момент не постанова България да премисли отхвърли от съветски нефт, поради предстоящи нови промени в доставките в международен мащаб, съобщи министър-председателят.

 

" Поетапното вкарване на неруски нефт допуска, че има опция да се реагира, в случай че обстановката го постанова ", сподели акад. Денков. 

 

От въпросите във " Facebook " под обявата на Министерския съвет за въпроси към Николай Денков прави усещане, че голям брой са за размерите на възнаграждение, съответно интензивно има включване за заплатите на чиновниците в Националния статистически институт (НСИ).

 

" През 2023 година Национален статистически институт е една от дребното държавни институции, които не получиха нарастване на средствата за работни заплати. Въпросът ми е: за какво допуснахте това ", написа консуматор.

 

Някои консуматори се интересуват дали и по кое време държавното управление " Денков - Габриел " ще подаде оставка. Други желаят да знаят за ограниченията, които кабинетът подхваща за ограничение на съветската агитация, трети по какъв начин и по кое време ще се лимитират възлаганията на планове през инхаус процедури.

 

„ Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българите, които бяха там. Готови сме за още един полет, в случай че има още искащи да се приберат. Ако спорът в Израел се задълбочи, това ще има отражение на цените у нас “, заяви Денков.

 

Според него за момента не би трябвало да се премисля дерогацията за съветския нефт.

„ Инфлацията се дефинира от интернационалните цени на силата и храните. Ако петролът още веднъж се вдигне, това ще има отражение върху инфлацията. Важно е във връзка с храните да поддържаме българското произвеждане “, сподели той.

 

„ Ако би трябвало да обобщя работата си, то би трябвало да кажа, че съм рестартирал съвсем всички браншове. Това, което виждаме като проблеми в енергетиката и в договарянията с аграрните производители, е че има доста замитани проблеми под килима.

 

Ние няма да крием проблемите, а ще ги обсъждаме, поставяйки ги на масата. За производителите имахме няколко разисквания. Променяме метода на субсидиране, с цел да могат да бъдат помогнати по-малките и междинните производители “, сподели той.

 

По думите му доста от напъните на държавното управление са скрити от обществеността, само че ги има.

 

Денков посочи, че е рестартирал и договарянията за Шенген и Еврозоната и към този момент съвсем всичко върви по проект.

 

„ Искам да разделя хората, които провеждат тези митинги от тези на улицата. Много огромна част от уредниците са партийни фигури от обединения с проруска настройка “, сподели той.

 

„ Не може всичко да продължава както е било до момента. Технологиите се трансформират бързо, а България към този момент закъснява с измененията “, сподели министър председателят по отношение на живота на въглищните централи.

По думите му не инцидентно Китай е най-големият производител на фотоволтаици. „ Ако някой си показва, че всичко ще продължи, както е било години наред, просто не може да осъзнае какво се случва “, сподели той.

„ Промените ще се случат и тези териториални проекти, против които възразяват, в действителност им оказват помощ на тях да се приспособяват към тези промени “, сподели той по отношение на митингите на енергетиците

 

По думите му няма накъде повече да се отстъпи пред енергетиците. Според него в полемиката би трябвало да се вкара разсъдък и още веднъж да се седне на масата на договарянията.

 

Той съпостави обстановката с телефон: „ Преди имахме телефони с шайби. Сякаш, когато пристигнаха модерните мобилни устройства, да кажем, че няма да ги използваме, тъй като си имаме тези с шайбите. Няма по какъв начин да не продължим развиването си “, счита той.

 

Енергийният преход ще отнеме най-малко до 2040- 2045 година промени в тези райони. Всичко, което сме можели да отстъпим, ние сме го създали. Оттук нататък би трябвало да се вкара разсъдък в полемиката, още веднъж да седнем на масата за договаряния и да забележим по какъв начин да го създадем най-добре за тях, посочи министър председателят. 

 

" Трябва да сме наясно, че енергетиката се трансформира и се трансформира доста бързо. Ако някой си показва, че всички ще продължи, както е било до момента години наред, просто не може да осъзнае какво се случва ", безапелационен бе Денков.

 

По думите му енергийният преход ще се случи, а териториалните проекти, които страната ни изпрати към Европейската комисия, подсигуряват предприемането на верните стъпки за това.

" Промените ще се случат. Тези териториални проекти, Планът за възобновяване и резистентност против които възразяват, оказват помощ на тях да се приспособяват по-добре към тези промени ", изясни той.

 

На въпрос дали властта е подготвена да прави още стъпки, с цел да приключи недоволството на хората, които към момента стачкуват по Автомагистрала " Тракия ", той отговори по този начин: " Повече няма накъде. Ясно казахме, че няма да затваряме административно топлоелектрическите централи. Това, което чакаме, е да развиваме новите технологии, които доста постоянно дават доста по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с нужните базовите мощности, където вземат участие и въглищните централи – това значи още доста години наред ".

 

По думите му въглищните централи ще продължат да работят, като последователно и гладко ще се прави рекултивация, тъй че секторът да бъде трансформиран.

 

„ Работи се по строителство на пътища, само че не с такава активност, с която бихме желали. Първата е, че през предходните години, в някои от най-сериозните такива планове, имаме строителство, без съответните бумаги. Това затруднява продължението на тази активност “, сподели Денков.

„ Когато се разгласят огромни поръчки, всичко се апелира оптимално и чак тогава се дава старт “, посочи той като различен проблем за подема на строителството у нас.

 

„ В България имаме огромен проблем с броя на тежките произшествия и жертвите по пътищата. Отнемането на колите е процедура, която се употребява и в други страни. Изискват се обаче съществени организационни старания “, сподели той.

 

„ Няма никаква причина да връщаме маските и да променяме разпоредбите за здравна сигурност. Случаите на Ковид са такива, че ние се намираме в най-ниската зона. В момента няма претоварване на здравната система. Призовавам всички да не се поддават на клюки и на опитите за втълпяване на боязън и яд “, сподели Денков.

 

Излъчването стартира в 9 и продължи до 10 часа сутринта на страницата на Министерския съвет.

Акад. Николай Денков е министър-председател на страната към този момент от 4 месеца. По проект след деветия месец от съставянето на кабинета на стола на премиера ще седне Мария Габриел.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР