Преместването в ново жилище под наем в Истанбул ще струва

...
Преместването в ново жилище под наем в Истанбул ще струва
Коментари Харесай

Колко струва да се преместите в ново жилище в Турция

Преместването в ново жилище чартърен в Истанбул ще коства на наемателите хиляди турски лири, пресмята Hurriyet Daily News.
Средно преместването в тристаен апартамент може да коства 150 000 лири (4400 долара). Това включва депозит, предплатено заплащане на наема, такса на сътрудника по недвижими парцели, заплащане към компанията за пренасяне и главен ремонт на жилището. Това пресмятане се основава на данни, съгласно които междинната цена за наем на тристаен апартамент в Истанбул е 25 000 лири на месец.

Съгласно разпоредбите наемодателите могат да изискват депозит, еднакъв на тримесечен наем. Но нормално страните се договарят за един или два месеца наем. Ако наемат тристаен апартамент, новите наематели би трябвало да платят депозит от 50 000 лири.

Таксите на сътрудниците по недвижими парцели възлизат на един месечен наем плюс налог добавена стойност, което възлиза общо на към 30 000 лири. Компаниите, предоставящи просташки услуги, таксуват към 25 000 лири, само че цената може да доближи до 30 000 лири според от дистанцията. Ако нов апартамент изисква главен ремонт, това ще коства още 25 000–30 000 лири.

Според Endeksa, през годината цените на недвижимите парцели са се нараснали с 36%. Коригирано по отношение на инфлацията, нарастването е 18%. Цената е повишена с 0,05%, действително – с 2%. Сега квадратен метър коства приблизително 26 484 лири (777 долара). Средната цена на жилищен парцел доближава 3,44 милиона лири ($101 хиляди), срокът на погашение на вложенията в недвижими парцели е 13 години.
 
 istock istock
Регионални особености

Най-голям годишен растеж на цените на жилищата е регистриран в Анкара и Измир (+38%). Реалната стойност в тези две провинции е намаляла със 17%. В столицата на Турция квадратен метър коства приблизително 21 806 лири (640 долара), междинната цена на парцел е 4,4 милиона лири (129,2 хиляди долара). В Истанбул цените са се нараснали с 37% през годината. В същото време, като се вземе поради инфлацията, цените на жилищата паднаха с 18%.

Жилището в Истанбул ще коства 4,6 милиона лири (135 хиляди долара). Средната продажна цена на квадратен метър жилище е 40 262 лири (1,2 хиляди долара).

 В Анталия годишното нарастване е 24% (-26% в действително изражение). Средната продажна цена на квадратен метър жилище в Анталия е 35 461 лири (1041 долара), а междинната цена на жилище е 4,1 милиона лири (120,3 долара).

Колко се печели от отдаване чартърен на жилище

Най-високите цени на недвижимите парцели са регистрирани в провинция Мугла. Квадратният метър тук коства 61 388 лири (1,8 хиляди долара), а междинната цена на жилище е 8 милиона лири (235 хиляди долара).

Изпълнителният шеф на Endeksa Гьоркем Югут оповестява, че растежът на цените на парцелите номинално е достигнал равнищата от 2019 година „ Преди пандемията нарастването на цените беше почти 30%. През юли 2024 година успяхме да реализираме тези индикатори “, разяснява специалистът. „ Но равнището на инфлация и разноските за строителство бяха доста по-ниски по това време. Така че в този момент усещаме забавянето доста по-силно. “, добавя той. И прибавя, че размерът на покупките без заем пораства, макар че продажбите на ипотечни заеми остават на същото равнище.
 istock istock
Какво се случва с наемите след отпадането на ограничаването?

Пазарът на наеми също бележи закъснение на растежа на цените. Въпреки че таванът от 25% за нарастванията на наемите изтече през юли 2024 година и показателят на потребителските цени беше нараснал до 66%, нарастванията на наемите бяха лимитирани до 47%. Като се вземе поради инфлацията, той е намалял с 12% за годината.
 
Най-нисък растеж е регистриран в Анталия (+23%). В действително изражение цените са паднали с 26%.
Темповете на напредък на наемния пазар остават под упованията. „ Напоследък вложителите са склонни да продават парцелите си и да държат пари на депозит, страхувайки се, че приходите от наеми ще бъдат ниски “, оповестява Гьоркем Югут.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР