Преместването на украинските бежанци от черноморските хотели остава предизвикателство пред

...
Преместването на украинските бежанци от черноморските хотели остава предизвикателство пред
Коментари Харесай

В буферните зони в Сарафово и Елхово бяха настанени първите украинци

Преместването на украинските бежанци от черноморските хотели остава предизвикателство пред ръководещите. Техните дейности през днешния ден провокираха и политически реакции.

Днес в буферните зони в Сарафово и Елхово бяха настанени първите украинци. Това стана откакто през вчерашния ден вицепремиерът Калина Константинова разгласи, че държавното управление приключва проекта за пренасяне, поради дребното бежанци, които потеглят към държавните бази навътре в страната.

Голяма част от украинците към този момент напущат страната. Драстично се е нараснал потокът от бежанци, които излизат от страната през Дуранкулак, заяви шефът на Областния съвет на БЧК в Добрич. От 8 часа тази заран до 18 часа в посока Румъния са минали 35 рейса, а у нас влезнал единствено един с към 50 души.





В ранния следобяд към 350 украински бежанци от хотели в Златни пясъци потеглиха с трен до бежанския център в Елхово.

" Знаем единствено, че ще живеем в контейнери в Елхово, повече нищо не знаем ".

" На улицата също не е хубаво, въпреки всичко ще ни обезпечат и по тази причина сме признателни ", споделят те пред нашата камера.

В буферния център в Елхово има ситуирани 221 фургона или над 1700 места за настаняване. Първите пристигнали от Слънчев бряг обаче се отхвърлиха да останат.

" Доведоха ни и тук като заложници, все едно ни вкарват в пандиза. Опитах да пусна водата в тоалетната, всичко се разпадна в ръцете ми. Това е като социална тоалетна. Как можем да живеем тук, във фургони с децата, в тази горещина ", споделя Светлана.

" Фургоните са с 4 кревати на вишки, две по две и санитарни възли има настрана бани и тоалетни ", сподели гл. контрольор Димитър Димитров, шеф на бежанския център в Елхово.

" Държавата е направила всичко належащо, това са опциите към сегашния миг. Който се отхвърля от тази помощ попълня декларация за отвод и ние повече нямаме ангажимент към тях ", сподели Васил Александров, регионален шеф на Ямбол.

Повече от три часа бежанците от един от хотелите хотел в Слънчев бряг бяха в очакване да бъдат преместени с рейс.



Научили обаче, че няма да бъдат извозени до държавна база, а до буферен център.

Ето какво споделиха пред нашата камера:

Марина, Днипро: " Вчера вечерта разбрах, че през днешния ден ще ни чака рейс и нищо повече. Чухме, че ще ни реалокират в някакви бараки, само че ние сме с деца, не знам какво ще вършим, не знам дали ще има доктор. Няма да останем, няма естествени условия за живот. Ще желаеме помощ от доброволци ".

Вика, Днипро: " Вчера хората ги реалокираха в базата в Китен, ние сме подготвени да отидем там. Не ни би трябвало море, не ни би трябвало разкош, просто естествени условия за децата ".

Юрий: „ Не зная къде, за какво и по какъв начин. Разбрах, че ще ни настанят във военна база в Сарафово, само че какво значи това ".
От авансово деклариралите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела по обяд, в базата в Сарафово дойдоха едвам 45-ма. По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и по този начин общата им численост стана 120.





От авансово деклариралите, че ще тръгнат 112-ма украинци от хотела, по обяд в базата в Сарафово дойдоха едвам 45-ма.

По-късно от още два хотела бяха извозени бежанци и по този начин общата им численост стана 120.



Татяна, Днипро: " Много положителни са ми усещанията от базата. Хората с доста деликатни с нас, аз имам проблеми с крайници, само че доста добре ни одобриха. Сега не зная какъв брой ще мога да остана тук, уповавам се най-малко 3 месеца ".

" В момента можем да приемем 250 души, от на следващия ден броя ще е над 1 000, откакто бъдат и опънати палатковите лагери. Има заслон, има вода, има храна, има тоалетни и особено пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година вървят да почиват, макар че на украинските жители им се вижда, че са несъответствуващи тези условия ",каза Пламен Янев, зам.-областен шеф на Бургас.

Дали са подобаващи изискванията в буферния център ревизираха и от Организация на обединените нации.

" Условията тук биха били подобаващи за допустимо най-кратък престой, до момента в който хората бъдат пренасочени към други места ", сподели Борис Чеширков, представител на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

А поради оповестения завършек на програмата по разселване във Варна някои от украинците към този момент подават заявки, че се отхвърлят от краткотрайната протекция и ще изоставен страната.

" Отивам да пребивавам в друга страна, в Полша, там има повече благоприятни условия за работа. Аз съм доктор, там за лекарите има по-добри условия. В България е безпорядък. Хората стоят в хотелите и не знаят къде отиват и никой нищо не им споделя ", сподели Лена Даленко от Херсон.

Настаняването в буферните бази е планувано за към 4-5 дни



Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР