Преместването на ромския квартал, известяването за бедствието и източването на

...
Преместването на ромския квартал, известяването за бедствието и източването на
Коментари Харесай

Действията на щаба и ръководството на общината предотвратиха стотици жертви в Царево

Преместването на ромския квартал, известяването за бедствието и източването на двата язовира избавиха животите на хората

Марин Киров е заместник-кмет на Царево. Южната морска община тази седмица претърпя едно от най-големите водни бедствия у нас през последните десетилетия. Г-н Киров е главно настоящо лице в битката с спешната обстановка. Ето какво сподели той пред „ Флагман “:

- Г-н Киров, възстановява ли се обстановката в Царево, както оповестиха от държавното управление? Каква е равносметката все още?

- В Царево към този момент сме в режим на възобновяване от вредите от естественото злополучие. Равносметката в деня на народен печал (който е трети следващ ден на печал в община Царево) е, че имаме големи материални вреди и четири изгубени човешки живота, за които скърбим. Съдия Москова и нейната щерка бяха наши другари. Познавахме се персонално, те бяха част от нашата общественост. Всъщност си даваме равносметка и за нещо по-сериозно и по-мащабно - навременното съставяне на щаба, дейностите, които се започнаха, предотвратиха стотици жертви.

- Стотици жертви?

- Точно по този начин. Става въпрос, преди всичко, за незабавното уведомяване по радиоуредбата за наближаващото злополучие. Бяхме упреквани в началото, че сме всяли суматоха измежду популацията, само че в действителност това, че известихме още през цялото време и взехме решение да спрем придвижването към общината и в обитаемоте места съгласно нас предотврати помитането на десетки коли в морето. На последващо място, с бързите дейности на спешния щаб и службата за противопожарна сигурност, свързани с източването на двата язовира над село Лозенец, предотвратихме селото и комплексите на Оазис да бъдат пометени от над 1 млн. куб. метра вода. И на трето, само че може би най-значимо място – своевременното пренасяне преди години на ромския квартал „ Мандрата “ при започване на града в действителност предотврати над триста жертви. В този квартал, който се намира под службата за противопожарна сигурност, имаше обитаеми в бунгала и бараки представители на ромския етнос, които ние преместихме отвън града, на безвредно място.

- Бяхте ли подложени на критика за това?

- Бяхме упреквани популистки, че им нарушаваме човешките права. Но те бяха заели нелегално общински терен. Сега си даваме сметка, че това деяние е било безусловно вярно. От там е минала голяма приливна вълна и в случай че тези хора бяха там, през днешния ден щяхме да разясняваме над триста жертви. Това е главната равносметка за деня. Щабът в границите на 24 часа съумя да вземе съответни решения, да възвърне придвижването във всички направления. Имаше срутени мостове към село Фазаново, които единствено в границите на няколко часа бяха възобновени. Такъв е казусът и с моста към къмпинг „ Нестинарка “. В момента се работи по възобновяване на моста на основния път към Ахтопол. Така че това е равносметката – бързи и навременни дейности предотвратиха стотици човешки жертви.

Вижте мястото, където е бил ромският квартал, в деня на бедствието:



- Гражданите на общината по какъв начин реагират? Има ли неодобрение или по-скоро е налице признателност за това, което казвате?

- Ние като управление и част от спешния щаб усещаме мощна поддръжка от жителите и гостите на общината. Няма нито един човек, който да е декларирал потребност от помощ, на който да не е оказана такава. Така че главното, което се усеща, е поддръжка от хората. Те се усещат сигурни и виждат, че екипът на общината за следващ път съумява да ги преведе през рецесия.

- Все отново имаше ли някакви пропуски? Предполагам, че има и проекти за дейности при бедствия в общината?

- Има проекти за реакция. Те се съблюдават. Чуваха се в началото рецензии за това, че прекомерно рано сме известили за бедствието и сме стресирали хората. После ни укоряваха за това, че прекомерно късно сме реагирали. Истината е, че още на 5-и през нощта в 01,30 ч. в село Кости стартира евакуацията на хората. Другата истина е, че до 10,00 ч. сутринта всички ние мислихме, че това ще е локално злополучие единствено в Кости, където това се случва регулярно. Незабавно по-късно сме свикали щаба, когато видяхме, че водната буря е с непредвидими размери. Така че рецензиите бяха доста разнопосочни, само че не отговаряха на обективната истина.

- Общината ще се включи ли в комисията за инспекция на обстановката, назначена от премиера?

- Вероятно ще има излъчен наш представител. Ние сме разполагаем на терен. Очакваме да дойде комисията. При нужда сме подготвени да предоставим безусловно всички документи за поправки, които са осъществявани, за дерета, за реки, проекти... Ние сме разполагаем и ще окажем цялостно подпомагане.
 Заместник-кметът Киров и Георги Лапчев оглеждат провалите след невижданото по мащаб злополучие в Царево
- Може ли непочистени дерета и презастрояване да са аргументите за мащабите на това злополучие, каквито обвинявания също има?

- Чуват се обвинявания за две непочистени дерета, само че за мен те са прекомерно несериозни, тъй като тук приказваме не за локално събитие единствено в град Царево. Стихията бе по 70-километровата линия на община Царево по море и във всички обитаеми места във вътрешността в Странджа. Няма по какъв начин две непочистени дерета, в случай че има такива, да бъдат повода за това водно злополучие. А по отношение на презастрояването - приказваме за изцяло законни градежи. Какво значи презастрояване?!

- Това ли е най-голямото злополучие в историята на Царево съгласно Вас?

- С подобен огромен мащаб – да. Били сме очевидци на сходно локално злополучие в село Кости, където реката постоянно приижда и прелива. Включително тази година всеки миг сме пред осъществяване на план за ограничение на водното корито, което минава през селото. Но събитие с подобен огромен мащаб, който да обхване от Лозенец до Резово, от Царево до село Кондолово не сме следили. От два дни сме терен. Обхождаме безусловно всички обитаеми места. Няма мост, който да не е обрушен, няма асфалтова настилка, която да не е напукана. Включително, в този момент се намирам на пътя сред село Изгрев и село Кости. Дерета, които са били необятни по един-два метра, сега са излезли на 30-40 метра встрани. Говорим за голямо водно злополучие, тъй че тези изказвания за непочистени дерета в града като съществена причина просто не са съответни.

- Като извод: какви са поуките от това, което се случи? Нуждае ли се от актуализация, примерно, проектът за деяние при сходни рецесии? Или още е рано да се каже?

- Рано е да се каже, само че това, което ние виждаме, е, че когато има стиковка в управителния екип на общината, когато може да се работи с институциите без напразни обвинявания кой приключил повече или по-малко работа, едно такова злополучие може да бъде преодоляно като последици.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР