Прекратява се дългия и утежняващ процес на бюрокрация при ползването

...
Прекратява се дългия и утежняващ процес на бюрокрация при ползването
Коментари Харесай

Край на бюрокрацията в Търговския регистър, всичко става електронно


Прекратява се дългия и утежнителен развой на администрация при използването на Търговския указател, всичко ще е електронно, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заявяването и приемането на информации към този момент няма да се реализира по добре познатия на всички дълъг, утежнителен и бюрократичен развой, тъй като Търговският указател ще бъде надграден и модернизиран, като подаването и получаваното на информации към този момент ще бъде по електронен път.

Търговският указател ще бъде интегриран с платформата за продан на данни сред Търговските регистри в Европейски Съюз, като ще бъдат основани 8 трансгранични услуги, които ще се осъществят и съхраняват в централната база данни. Към Търговския указател ще бъдат вградени регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, имотния указател, само че и централния указател на особените залози, към който ще бъдат основани спомагателни 32 електронни услуги към съществуващите досега 29 такива. За тази цел ще бъде основана, несъмнено, и единна входна точка по този начин, че оптимално да бъде улеснено използването на цялата тази осведомителна база от данни при търсенето и приемането на съответна информация от жителите и бизнеса.

Общата цел на плана е обвързвана с подобряването на административното обслужване, защото ще се усили броят на услугите, предоставяни по електронен път за субектите, които ще подлежат на регистрация в електронния указател на неправителствените организации (НПО) и централния указател за особените
залози.

Надявам се, че ще има такава съгласуваност и жителите няма да си губят времето в търсене на желаните от тях услуги, заяви Десислава Ахладова, заместник-министър на правораздаването.

От внедрените усъвършенствания в софтуера на Агенцията по вписванията ще могат да се възползват всички търговци, които оперират, както на територията на страната ни, по този начин и в границите на Европейския съюз. Чрез развиването и усъвършенстването на осведомителната система на Търговския указател и въвеждането на нови електронни услуги за бизнеса се цели забележителното съкращаване на документооборота на хартия. Наред с това, посредством електронизирането на услугите, които са предоставяни на бизнеса, ще се редуцира и времето за административно обслужване, а това ще докара и до подобряването на изискванията за насърчаване на бизнеса в страната. Това пък от своята страна, ще подтиква икономическия напредък и заетостта в страната.

Нововъведенията ще подобрят и взаимоотношението сред Агенцията по вписванията и останалите държавни ведомства. Така на фирмите ще им се постанова все по-рядко да изискват издаването на избрани видове документи, защото те ще бъдат теглени по длъжностен път сред ведомствата.

Осигурена е и съгласуваност сред Търговския и Имотния указател, каквато не съществуваше до сегашния миг.

Успешното привършване на този план е директно обвързвано с осъществяването на Стратегията на Правителството за развиване на електронното ръководство, което води и до понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса.

Обща стойност на плана е в размер на 1 999 415.78 лв., като би трябвало да бъде изпълнен по процедурата за непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ Приоритетни планове в осъществяване на пътната карта за осъществяване на Стратегията за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2016-2020 година “ с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство ”, която е съфинансирана в размер на 8% от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР