Прекратиха пълномощията на кмет във Варна.Това реши Общинската избирателна комисия,

...
Прекратиха пълномощията на кмет във Варна.Това реши Общинската избирателна комисия,
Коментари Харесай

Прекратиха пълномощията на кмет във Варна

Прекратиха пълномощията на кмет във Варна.

Това реши Общинската изборна комисия, във връзка с Цветнен Цветков - определен за кмет на централния регион " Одесос ".

ОИК-Варна анулира издаденото му уверение за определен за областен кмет на регион " Одесос ", община Варна в изборите за общински съветници и кметове, извършени на 29 октомври 2023 година в община Варна.

Уведомява Централната изборна комисия, като изпраща заверено копие от актуалното решение, дружно с документите, установяващи основанието за предварителното преустановяване.

Решението предстои на обжалване в 7 дневен период пред Административен съд-Варна на съображение чл.459 от ИК.   

Това стана ясно от решение № 294.

Припомняме, че в ОИК - Варна с входящ № 469/29.01.2024 година е получен сигнал по отношение на несъответственост на Цветнен Димитров Цветков като областен кмет на регион " Одесос ", община Варна. Към сигнала е приложена разпечатка от Търговски указател за съществуване на компания на Цветнен Димитров Цветков - Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ с ЕИК 040039484 и е изложено искане ОИК - Варна да направи инспекция след което да упражни пълномощията си по чл.42 ЗМСМА по отношение на предварително преустановяване на пълномощията му като областен кмет на регион " Одесос ".

От Общинската изборна комисия, изясняват, че в посочените в сигнала условия постановат осъществяването на инспекция от страна на ОИК - Варна за съществуване на нарушаване на законовата възбрана по чл.41 ал.1 и задължението на определено за кмет лице по чл.41 ал.3 ЗМСМА.

Със свое решение № 292/06.11.2023 година ОИК - Варна е уведомила Цветнен Димитров Цветков за постъпили в комисията документи, даващи съображение за предварително преустановяване на пълномощията му като областен кмет на регион " Одесос ", община Варна и е предоставила опция да направи документално несъгласие в тридневен период.

В кръга на пълномощията си ОИК - Варна извърши инспекция за съществуване на условия за несъответственост на кмета на регион " Одесос " и събра относимите доказателства по отношение на изложените в горния сигнал претенции.

В сегашния случай правната рамка по отношение на несъответственост на настоящ областен кмет е заложена в чл.41 и чл.42 на ЗМСМА.

Съгласно условието на член 41 ал.1 ЗМСМА кметовете на региони не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации за времето на мандата им.

Съгласно нормата на член 41 ал.3 ЗМСМА положилите клетва като кметовете на региони разполагат с  едномесечен период да подхващат нужните стъпки за преустановяване на активността и/или за освобождението си от заеманата служба, когато при избирането си за кмет заемат такава служба или реализират активност по горната алинея. Срокът тече от полагането на клетвата. Лицата уведомяват документално за подхванатите дейности ръководителя на общинския съвет и общинската изборна комисия.

Във връзка с горното ОИК следва да откри има ли, в прорез с нормата на член 41 ал.1 ЗМСМА, осъществяване на нарушаване от Цветнен Димитров Цветков в периода на мандата му като областен кмет и има ли подхванати в законовоопределения период на чл.41 ал.3 ЗМСМА стъпки за преустановяване на тази активност, за което документално са известени ръководителя на общинския съвет и общинската изборна комисия.

От Удостоверение за настоящо положение от Търговски указател с изх. №20240129111747/29.01.2024 година с вписани условия по партидата на Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ с ЕИК 040039484 става видно, че към горната дата лицето търговец и притежател на цитираната компания е Цветнен Димитров Цветков.

По партидата не са правени други вписвания и не са подавани заявление от 2010 година

От информация с изх. №1013-03-72Н/29.01.2024 година на Търговско дружество Варна на Национален осигурителен институт е видно, че към горната дата в Националния застрахователен институт не е постъпвало заявление-декларация от Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “, според чл.5, ал.10 КСО.

От писмо с рег.№ 24000070ВН_001ВН/29.01.2024 година на Председател на Оценка за съвместимост Варна е видно, че към горната дата в канцеларията на Председател на Общински съвет Варна не е постъпвало съобщение от Цветнен Димитров Цветков по отношение на чл.41, ал.3 ЗМСМА.

От информация във входящ указател на ОИК - Варна се откри, че от Цветнен Димитров Цветков, в комисията не е постъпвало съобщение по отношение на чл.41, ал.3 ЗМСМА.

Правната уредба по отношение на Едноличен търговец се съдържа в чл.56 и сл. на Търговски закон. Едноличният търговец е тип търговец и развива комерсиална активност по смисъла на чл.1 от Търговски закон. Съгласно чл.60а Едноличен търговец приключва активност след изтриване в Търговски указател.

Съгласно чл.5,ал.10 КСО при преустановяване на активност комерсиалното сдружение застраховател (ЕТ), чието заличаването предстои на регистриране в Търговския указател, предава в съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт всички съхранявани при него осигурителите документи. Горното съставлява наложително изискване за регистриране на заличаването в Търговски указател.                                           

Възоснова горното ОИК - Варна приема за открито следното:

Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ е търговец и прави комерсиална активност по смисъла на Търговски закон от 2010 година, като продължава горното и все още на приемане на актуалното решение.

Цветнен Димитров Цветков е разгласен за определен за областен кмет на регион " Одесос " с влезнало в действие решение с № 282/06.11.2023 година на ОИК - Варна. Съгласно чл.38 ал.4 ЗМСМА пълномощията на кмета на регион пораждат от полагането на клетва. Цветнен Димитров Цветков е положил клетва като областен кмет на 13.11.2023 година и е настоящ областен кмет на регион " Одесос ".

Цветнен Димитров Цветков, посредством компанията си Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ с ЕИК 040039484 прави активност, по смисъла на Търговския закон, явяваща се несъвместима с нормата на член 41 ал.1 ЗМСМА непрестанно от регистрацията на ЕТ-то, като продължава горното и все още на приемане на актуалното решение. В този смисъл той е нарушил условието на чл.41 ал.3 ЗМСМА, като нарушаването продължава и все още на приемане на актуалното решение.

В едномесечен период, считано от деня на полагане на клетва Цветнен Димитров Цветков не е подхванал дейности пред Търговско дружество на Национален осигурителен институт по отношение на условие на процедурата пред Търговски указател за бъдещо изтриване на Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ с ЕИК 040039484. Такива дейности не са подхванати и до 29.01.2024 година В получено на 01.02.2024 година несъгласие от същия още веднъж липсва заявление за подхванати такива дейности. В законовия едномесечен период в Търговски указател не е подавано заявление за изтриване на обсъжданото Едноличен търговец. В едномесечен период, считано от деня на полагане на клетва Цветнен Димитров Цветков не е подхванал дейности по документално известяван на ръководителя на Общински съвет Варна и ОИК Варна за изтриване на Едноличен търговец " ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ в Търговски указател. Такива дейности не са подхванати и все още на взимане на актуалното решение. В този смисъл Цветнен Димитров Цветков е нарушил и условието на чл.41 ал.3 ЗМСМА.

За да се произнесе по настояването в сигнал вх.№ 469/29.01.2024 ОИК - Варна взе поради следното:

Нарушението на възбраната по член 41, алинея 1 от ЗМСМА е постоянно налице при съществуване на регистриран търговец в Търговския указател. Законовата наредба изключва съвместяване на функционалностите на кмет на регион с осъществяване на активност или заемане служба визирана по член 41, алинея 1 от ЗМСМА. Изискването е императивно, следва да се съблюдава за целия интервал на мандата и е подбудено от волята на законодателя да изключи даже евентуална опция за спор на ползи и корист със служебно състояние и/или права. Липсата на преустановяването на това нарушаване все още на вземането на решение от ОИК би изисквало действане съгласно хипотезата на чл.42, ал.1, т.9 от ЗМСМА по отношение на определяне на съображение за налична несъответственост и преустановяване пълномощията на настоящ областен кмет.

В свое решение № 13/24.09.2020 година по к. д. № 5/2020 година Конституционния съд на Република България категорично акцентира че в своята преценка правоприлагащия орган би трябвало да планува механизъм, чрез който се изключва " автоматизмът " на настъпването на правните последствия на несъвместимостта. Той се отнася до наложителната преценка за съществуването, респ. неналичието на несъответственост, надлежно на съображение за предварително преустановяване на пълномощията на кмета, която се прави от общинската изборна комисия.

В този смисъл ОИК като административен орган следва да събере и прегледа всички относими обстоятелства като ги съотнесе с хипотезите на използваните законови правила.

ЗМСМА е планувал гаранции отрицателните последствия за лицето да не настъпват автоматизирано, а само при неспазването на избраната процедура и период. Евентуалните отрицателни последствия от неизпълнението на задължението би следвало да настъпят единствено при неосъществяването на обстоятелства, които са под контрола и във властта на отговорности индивид, а не са според от други външни фактори. Такава опция е планувана в член 41, алинея 3 от ЗМСМА.

Текстът на член 41, алинея 3 ЗМСМА задължава лицето, което при избирането му за кмет заема служба или реализира активност по алинея 1, да извърши три кумулативно планувани условия: да предприеме нужните дейности за прекратяването на дейността/освобождаване от заеманата длъжност; да уведоми документално за това ръководителя на общинския съвет; да уведоми документално за това общинската изборна комисия. В обсъждания случай по нито едно от плануваните условия, в това число и все още на взимане на актуалното решение не са подхванати никакви дейности. В актуалното произвеждане ОИК е дала опция на засегнатото лице да се отбрани като възрази в тридневен период против изложеното в обсъждания сигнал. Такова несъгласие е подадено в ОИК Варна на 01.02.2024 година и не съдържа нови обстоятелства или условия даващи съображение да се одобри за изпълнено кое да е от горецитираните условия на ЗМСМА. Без да се показва доказателство, във възражението се твърди подаване на съобщение до Търговско дружество на Национална агенция за приходите, което не съставлява част от законовата процедура за изтриване на Едноличен търговец в Търговски указател. Прилага се копие от противоположна квитанция от писмо до КПКОНПИ (дирекция обществен регистър) и копие от противоположна квитанция от писмо до Председателя на Оценка за съвместимост Варна по отношение на чл.35 ЗПКОНПИ. От приложените копия на противоположни разписки не може да се направи извод за дейности по отношение на чл.41 ал.1 и ал.3 ЗМСМА, защото са възможни дейности подхванати в осъществяване на отговорности по различен закон и пред различен административен орган. Отделно от това от приложените копия от противоположни разписки не може да бъде изработен извод за наличието на заявките.

В горецитираното решение на Конституционен съд на Република България ясно се обосновава възгледа че отстраняването на несъответственост може да бъде реализирано само посредством волеизявление на лицето за преустановяване на едното от двете редом съществуващи правни отношения, по които то е страна. В кръга на пълномощията си, различен юридически индивид (административен орган) би могъл да приключи съществуващата несъответственост при положение, че тя не е прекъсната от самото лице в открития в закона период. Член 41 ал.1 от ЗМСМА не разрешава съвместяване на обществените функционалности на кмет на регион с осъществяване на активност или заемане на служба от кръга на визираните в нормата. От страна на Цветнен Димитров Цветков липсват подхванати дейности или недвусмислено заявление разкриващо желание за превъзмогване възбраната по чл.41 ал.1 от ЗМСМА. Може да се одобри и ex lege че са налице учредения за предварително преустановяване пълномощията на съображение член 42, ал.1, т.9  при открито нарушаване на чл.41 ал.1  ЗМСМА.

От страна на Цветнен Димитров Цветков липсва деяние или недвусмислено заявление разкриващо желание в осъществяване и на задължението по чл.41 ал.3 от ЗМСМА, макар че му бе даден подобаващ период за даване на документи, които би следва да са налични в него.

В този смисъл, в актуалното произвеждане не се откри волеизявление или даже индиция за такова от Цветнен Димитров Цветков и може да се направи аргументиран извод, че лицето не желае настъпването на правните последствия на преустановяване от негова страна на осъществяването на активност попадаща в полето на императивната възбрана на член 41, алинея 1 от ЗМСМА.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР