Прекрасният навик да четем не само прояснява ума и прави

...
Прекрасният навик да четем не само прояснява ума и прави
Коментари Харесай

Учени доказаха: Четенето на книги удължава живота

Прекрасният табиет да четем освен прояснява мозъка и прави фантазията ни по-богата, само че и удължава живота ни с няколко години. Твърдят го учени от учебното заведение по публично здраве в Йейлския университет, които са провели огромно изследване за въздействието на четенето.

В изследването, траяло цели 12 години, са взели участие 3,6 хиляди възрастни мъже и дами – от запалени читатели до такива, които допират книга единствено в случай че би трябвало да я забършат от прахта, споделя уеб сайтът Adme.ru.

Хората, които обичат да четат и четат постоянно, живеят приблизително 2 години по-дълго, е открило изследването.

За пенсионерите, привикнали да прекарват седмично по 3,5 или повече часове с книга, рискът от гибел в околните 12 години понижава с 20% спрямо останалите възрастни хора.

„ Достатъчно е да четем по половин час дневно и възможностите ни за живот нарастват стремглаво “, споделя един от създателите на проучването проф. Бека Р. Леви.

„ Книжната терапия “ работи при всички, без значение от приходите им, специалностите, фамилното състояние, расата и удовлетвореността от живота.

Хората, които избират вестници и списания пред книгите, демонстрират не толкоз впечатляващи резултати.

Известно е, че четенето е най-ефективният метод за намаление на напрежението и отделяне от всекидневните грижи. То разрешава на мозъка да остане млад и покачва равнището на просветеност, като усилва броя на нервните връзки в мозъка.

Навикът да четем отсрочва старостта и заболяването на Алцхаймер. Помага в битката с депресията, усъвършенства обществените привички и креативните качества.

Учените от дълго време знаят, че от четенето има изгода, само че откривателите от Йейлския университет за пръв път съумяват да поддържат с данни, че то в действителност въздейства върху продължителността на живота.

Приятно четене!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР