Прекрасен козунак със силен аромат на кокос, който се къса

...
Прекрасен козунак със силен аромат на кокос, който се къса
Коментари Харесай

Пиян кокосов козунак

Прекрасен козунак със мощен мирис на кокос, който се къса на конци, както го вършат единствено най-вкусните козунаци

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг, бяло + 1 до 2 с.л. брашно
● кокосова захар - 350 г
● квас - 1 пакетче от 11 г, суха
● яйца - 6 бр. L
● лимон - 1/2 бр. пресен сок
● ром - 2 с.л.
● ванилия - 2 пакетчета, суха (по 0.2 г)
● кокосово мляко - 220 мл
● кокосово масло - 350 г
● бадеми - белени за декорация
● жълтък - с малко капки олио за намазване

ПЛЪНКА


● дулсе де лече - към 1/2 бурканче (200 г)
● кокосови стърготини
● стафиди - напоени в ром

Начин на подготвяне

Фурна 165 градуса.

Кейкови форми, добре намаслени с масло.

Може да се работи в миксер или да се измеси на ръка.

Предварително се слагат стафидите в задоволително ром да отлежат 2 дни. Подсушават се, макар че те към този момент са сухи, тъй като са изпили рома.

Кокосовото масло се разтопява на водна баня на слаб огън. След разтопяването мощно наподобява на вода, само че е с различен състав, несъмнено.

Консервата кокосово мляко, преди да се употребява, се разбърква с лъжица, до момента в който се трансформира в мляко и се поставя на водна баня до приятна температура. Сваля се от огъня.

Продуктите са със стайна температура.

В купата на миксера се разрушават яйцата и се прибавя на три пъти кокосовата захар и лим. сок. Разбива се до разбъркване. Прибавя се ром, ванилията, кокосовото мляко. Разбърква се на слаба степен. Брашното се пресява, прибавя се сухата квас към него, разбърква се и на три пъти се прибавя към яйчената примес. Оставя се на слаба скорост на миксера, до момента в който се получи еднородно тесто.

Много постепенно лъжица по лъжица се прибавя кокосовата лой. Тестото е мощно лепкаво. Мазнината се поема доста постепенно, тестото става хлъзгаво, само че при повече размесване стартира да се приема мазнината. Това лишава към 30-45 мин.

По принцип това тесто остава меко, лепнещо и тежко, само че повече брашно не се прибавя. За разлика от другите теста за козунак това е с мрачен карамелен цвят, което се получава от кокосовата захар, и тестото повече наподобява на хлебно и мъчно се виждат конците, които би трябвало да са в един козунак.

След като се измеси с маслото, се оставя да втаса в леко намаслена купа. Втасването е постепенно поради тежестта от кокосовото масло и е към 2 часа. Не се подвига доста. След това на плот се разделя на три-четири топки. Ако към момента лепи по плота, се удря върху него повече пъти и по този начин ще се трансформира в пухкаво тесто.

Всяка топка с ръце се оформя на правоъгълник и се слага плънка по избор от Дулсе де Лече, разхвърляно с кокосови стърготини до гъста паста, или стафиди още веднъж с кокосови стърготини. Завива се на руло и се оформят плитки по избор. Отново се слага да втаса за към 40-50 мин.

Намазва се с жълтък, слагат се обелени бадеми и се поръсва с кристална бяла захар.

Пече се на 165 градуса за към 40 мин или до суха съчка.

Пияният кокосов козунак е подготвен.

Инфо: другар, Таря

Забележка: Прекрасен козунак със мощен мирис на кокос. Тъй като се измесва дълготрайно време, след изпичането му се оформят мощно конци, които са присъщи за всеки козунак.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР